Србија

ДР ШЕКЛЕР: Невакцинисани да добију посебне болнице, где ће их лечити невакцинисани лекари

Вирусолог Миланко Шеклер за Н1 каже да са досадашњим одзивом на вакцинацију од 50 одсто у Србији и нису могли да се очекују бољи подаци од тренутних о броју заражених и преминулих од коронавируса. Он истиче да му не ласка то што је давно предвидео да ће у септембру број оболелих бити око 4.000, али да сада очекује да ће тај број бити и много већи. Шеклер, резигниран због слабог одзива на вакцинацију каже да предлаже и да невакцинисани здравствени радници добију ковид болницу и да тамо лече невакцинисане грађане „јер су они њихов продукт“.

Упитан да ли је озбиљан када износи тај предлог, Шеклер потврђује и каже да ти исти здравствени радници угрожавају здравље пацијената. „Шта ако заразе неког ко је на прегледу?“, пита Шеклер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је нагласио да је пре пар месеци предвидео да ће вирус наћи све невакцинисане. „Не мора свећом да их тражи…И понеког вакцинисаног, што је све нормално“.

„Искрено мислим да сам тада подбацио и да ће бројка ићи још више, тада сам рекао да ће бројка бити на пола од оне која је била у децембру, кад је било 8.000. На жалост, ради се о врло заразном соју, а и завршили смо годишње одморе, ушли у предузећа, у затворен простор, деца су ушла у школе. Ми ћемо и убудуће бити све више окренути актвиностима унутар четири зида јер постаје све ружније време, дакле – све је јасно“, каже вирусолог.

„Никада нико није рекао да вакцинисана особа не може да се зарази“

Поручио је и да не треба да се прави ујрдурма и да никада нико није рекао да вакцинисана особа не може да се зарази и да не може да зарази никога. „То све може да се дешава, али у драстично мањем проценту него када је неко невакцинисан“, истакао је Шеклер.

„100 посто заштита је страшна бројка, то у медицини не бива, јасно је из искустава вековних из медицине да ниједна вакцина није штитила 100 посто, па су многе болести искорењене“, рекао је вирусолог.

На питање због чега смо, са вакцинацијом као и са спортом повели и онда посутали, он истиче да је то део нашег менталитета.

Неповерење у вакцИне он види као резултат веровања свему у и свакоме. „Могуће је да свако може да се обрати путем медија и каже шта год и да не сноси никакву одговорност за то и да напише шта год може да подели нечије мишљење и не сноси никаву одговорност за то. Људи су склони да верују у баналне чињенице које су њима разумљивије за схватање него да разумеју суштину имунизације и медицине“, рекао је Шеклер.

Гојковић је истакао да подаци у свету показују да је 99 одсто умрлих невакцинисано, као и да је невакцинисано било 90 одсто хоспитализованих.

Да ли ћемо се сви заразити?

Упитан да ли се слаже са изјавом покрајинског секретара Зорана Гојковића да ћемо се сви заразити, он каже да не може да коментарише изјаву коју није лично чуо.

– Оно што могу да кажем је да вакцинација и вакцина, као што рекох и када се појавила није чароби штапић – рекао је Шеклер и додао да уз вакцинацију крену и нови сојеви, као и то да неке вакцине мање, а неке више штите.

Наглашава да се уз вакцинацију може рачунати на николико типова антитела која могу да неутралишу већину сојева вируса.

– Многи су спремни да кажу да вакцине нису испитане на животињама што је ноторна лаж – рекао је Шеклер и додао да искуство употребе вакцина на животињама говори да вакцина не може ниједна да пружи потпуну заштиту, али да вакцинисање огромног броја људи даје заштиту јер ће вирус теже да се пробија са човека на човека, као и да ће се спречити више жртава.

Шеклер наводи да је нормално да код појединаца вацкину пробије неки сој и да та особа има благе симптоме.

Он је поручио установама које раде са младим људима и студентима да више раде на томе да се ти млади који испуњавају услове вакцинишу.

– Знам како је лекарима када им умре млађа, здрава особа, како се осећају лоше, али и како се осећају лоше када крену лоши коментари против вакцинације и када их називају сардницима фармакомафије – рекао је Шеклер.

Извор: Н1