Србија

ДР УДОВИЧИЋ ТВРДИ: Невакцинисани могу изненада да умру и шест месеци после ковида! Ево о чему је реч!

– Млади невакцинисани који преболе корону с блажим обликом не смеју бити сигурни да у постковид периоду неће имати неке од озбиљнијих компликација. Вирус дефинитивно оставља трајне последице, посебно на крвним судовима, а не постоји дијагностика која може да види сва оштећења. И то ће им сигурно променити квалитет живота, а отуда и изненадне смрти код пацијента који су, рецимо, преболели корону у последњих шест месеци или годину дана, каже у интервјуу за Курир анестезиолог, пуковник доц. др Иво Удовичић, командант ковид болнице „Карабурма“.

И ту долазимо до вакцине?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Паметније им је да се вакцинишу. Вакцина вам је као панцир у војсци. Кад сте на фронту, панцир ће вас сигурно заштитити и од метка и од гелера. И ако идете на метак, боље да идете с панциром. А ако идете на вирус, боље да идете са антителима која ће вакцина створити. Јер никад не знате како можете проћи и с короном и у постковиду.

Колико имате пацијената?

– Око 120 пацијената, што је наш капацитет, а и јединица интензивне неге је максимално попуњена – 15 оболелих. И морамо да проширимо њен капацитет јер последњих дана примамо пацијенте с изузетно тешком клиничком сликом, знатно тежом него у свим досадашњим таласима.

Каква је конкретно?

– Они имају изразиту хипоксемију, тј. мањак кисеоника. Практично одмах с врата захтевају високе протоке кисеоника.

Који су то високи протоци?

– То је између 10 и 15 литара кисеоника, а све преко 15 литара морамо да преместимо у полуинтензивну и интензивну и они захтевају или „хај флоу“, или неки од неинвазивних облика вентилације. Таквих је тренутно око 20, а како немамо 20 кревета у интензивној, смештамо их близу интензивне и онда гледамо ко је најлакши у интензивној да га изместимо. Ти пацијенти имају обостране пнеумоније с тешким оштећењем плућа.

Оштећења плућа су неповратна?

– Да, оштећења су неповратна. И у овом таласу старосна граница је знатно померена ка млађој популацији, што је последица мањка вакцинисаних у тој групацији. И, нажалост, у претходних месец дана имамо и доста младих који су умрли, а овде је преминуо пацијент од 30 година, био је невакцинисан. И у другим болницама било је смртних случајева од младих од 19-20 година. То је најтеже. И сви су невакцинисани. Сви млади с тешком клиничком сликом који леже код нас су невакцинисани. И они који су завршили у интензивној нези горко су се покајали. Али они који имају блаже форме још дискутују с нама. Нажалост, за неке је касно за вакцинацију, а и за ове друге је, такође, касно јер ће сигурно имати неке од последица ковид инфекције.

Ипак сте изненађени овим таласом, који сматрате петим?

– По мени је пети, јер се КБЦ „Звездара“ по пети пут отвара. Али, небитно је који је по реду, свакако нас је изненадио снагом и брзином. Међутим, имајући у виду како смо спроводили противемипедијске мере и каква је била контрола њиховог спровођења, онда нас и није изненадио. Морамо се фокусирати на строгу контролу спровођења већ прописаних мера, које сви знају.

Није ли касно Марко на Косово стигао?

– Уколико нешто брзо не урадимо, прети нам опасност да ће број заражених дневно ићи и преко 10.000. Морамо рачунати да су људски ресурси, посебно у здравственом систему, ограничени, као и кревета којима располажемо, без обзира на то што смо додатних 2.000 добили с ковид болницама у Батајници, Крушевцу и Новом Саду. И зато морамо урадити све да не дођемо у ситуацију да све то попунимо. На крају крајева, и број здравствених радника је ограничен и поново прелази из нековида у ковид, што је фрустрирајуће за све њих. Тако се и ова болница углавном попуњава с ВМА, који је пун, а мора и нама да даје људе.

Шта вам је најтеже у овом таласу?

– Смрт овог тридесетогодишњака који није био вакцинисан. Сутрадан ујутру је дошао отац да му изјавим саучешће, овде на капији. Нема речи које могу да опишу тај тренутак и тај осећај, немате утешну реч за човека који је изгубио дете. Упечатљиво ми је и што је велики број младих невакцинисаних овде смештених и даље против вакцине. Немају објашњење, верују причама Гугл доктора и разноразних шарлатана. Чак су и врло негативно настројени према условима смештаја, лечења и особљу, што нас додатно иритира. И зато молимо све који не желе да приме вакцину да, када дођу у болницу, буду стрпљиви, да имају разумевања за нас који овај посао радимо скоро две године.

А како да поспешимо вакцинацију?

– Морамо да спроведемо озбиљнију кампању вакцинације, али и што пре да трећом дозом вакцинишемо све који су примили две дозе, посебно старију популацију. Оно што смо рачунали да ће две дозе штитити и после шест месеци, није тачно. И СЗО је саопштила да се што пре вакцинишу старији од 65 година, а морамо трећом дозом да заштитимо и млађе с коморбидитетима. А с друге стране, позитивним мерама треба стимулисати све вакцинисане, тј. ковид пропусницама.

Чини се да за то ипак нема воље.

– То мора што пре да се уведе, јер ова епидемија ће сигурно трајати још две године. То уводе и Француска, Енглеска, САД, Италија, Шпанија… Ништа они више нису демократичнији од нас, нити ми од њих. То, једноставно, мора да се уради, али што више каснимо с тим, последице су све теже.

Хоћемо ли да полудимо скроз, кажете још две године на све ово време?

– То сигурно оставља трага на психичко стање нације, и на нас у здравству и на становништво. Док се не стекне глобални колективни имунитет, нема краја изменама вируса и новим сојевима. Нажалост, врло брзо можемо очекивати нове, још горе сојеве.

НАПАДА СВЕ ОРГАНЕ

Шта тешка клиничка слика подразумева осим пнеумоније?

– Људи треба да схвате да тешка клиничка слика подразумева да је ова болест системска. Не само да вирус напада плућа већ и генерално све органе и многи од пацијената ће, нажалост, имати велике последице. Болест напада и срце, бубреге, централни нервни систем и све виталне органе. Оставиће трајне последице код једног броја пацијената, које ће се одразити и на њихову радну активност и на њихов квалитет живота и, нажалост, код неких и на дужину живота.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс