Србија

Епидемиолог Петровић открио: „Ковид 19 ће потиснути вирус грипа“ Ево шта нас чека!

Прошле године у ово време, вирус грипа није био забележен, а ако се и јавио, његова јачина је била незнатна у поређењу са претходним годинама у којима је био доминантан фактор. Епидемиолог Радмило Петровић, истакао је за Б92.нет да ће све док је коронавирус актуелан, вирус грипа бити потиснут.

Бројке заражених у Србији од коронавируса за сада расту, међутим иако је коронавирус доминантан, опасност од вируса грипа се некако заборавила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Епидемиолог Радмило Петровић, оценио је за Б92.нет да постоји могућност да се вирус грипа појави у популацији, али да неће бити озбиљније ситуације. Како наводи Петровић, вирус грипа је осетљивији од коронавируса, па самим тим неће правити „проблем“.

„Коронавирус ће потиснути вирус грипа, докле год траје корона инфекција, вирус грипа нема шансе да се појави овде“, рекао је Петровић.

Истиче да је ношење маски, као препоручена епидемиолошка мера за спречавање коронавируса, ефикасније против вируса грипа.

Петровић упозорава да ће се вирус грипа највероватније појавити тек крајем године и то у децембру, када се и иначе јавља, али да ће бити нешто слабије активности.

Додаје да се ипак треба вакцинисати против вируса грипа.

„Ипак се треба вакцинисати и одржавати тај имунитет грипа који је краткотрајан и траје само пола године, сви они који примају вакцину против грипа и даље треба да се вакцинишу“, поручио је он.

Епидемиолог грађане ипак саветује да уносе довољно витамина Ц и Д, који, како наводи подстичу организам на снажнији одговор.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92