Србија

ГРАЂАНИ ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Инспектори широм Србије крећу у оштру контролу, а казне „иду“ и до 300.000 динара!

Инспектори у Србији од четвртка крећу са разбијањем корона славља због све већег непоштовања епидемиолошких мера и раста броја оболелих!

На свадбама и осталим весељима дозвољено је окупљање до 500 гостију, али мора бити обезбеђено најмање 1,5 квадрата по особи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Будући да се у болницама с короном боре управо они који су били на неком слављу и који нису вакцинисани, држава је објавила праву борбу са онима који пркосе епидемији и угрожавају здравље гостију. Свакоме ко не буде поштовао мере следи „кључ у браву“ и казна до 300.000 динара!

Ригорозне контроле

Помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић најавио је појачане контроле прослава и ригорозне казне за непоштовање мера које су на снази.

– Наше контроле ће кренути појачано у продуженом викенду од четвртка. Ове недеље ће се радити тај појачан надзор, али од четвртка појачавамо контролу тако што ћемо на терену радити са другим инспекцијама. Контролисаћемо колико се поштују све прописане мере. Спремни смо да неке свадбе и весеља прекинемо где установимо да се крше мере. У том случају неким власницима ћемо испразнити објекте и издати меру да се затворе. Знам да неће бити пријатно, али велики је број заражених и морамо сви да радимо на борби против ширења вируса. Такав је договор и инсистираће се на томе да сви инспектори предузму и користе своја овлашћења у максималној могућој мери – истиче Стаменковић и додаје:

– Више инспектора је већ на терену. Надзор је повећан за 30 одсто, казнене мере су удвостручене за само два дана. Највише налога написано је у Београду, а онда нешто више у Нишу и Лесковцу, као и у осталим градовима западне и источне Србије. За сада је изречено више од 20 прекршајних налога, а њихов износ је преко 550.000 динара.

Председник Удружења за организацију прослава Србије Бошко Бубања каже за Информер да појачана инспекција не плаши оне који и сада раде по правилу у циљу заштите здравља гостију.
– Када организујете свадбу, крштење, било какав скуп, ниједан ваш гост, и због себе и због других, неће доћи на весеље ако је болестан или ако је био у контакту с неким ко је оболео. Свакако је због целе ситуације број гостију већ смањен, па се славља која су планирана за 300 гостију сада обављају са дупло мање званица, док у ноћним клубовима и угоститељским објектима то није случај – истиче Бубања и напомиње:
– У свакој сали за прославу поштује се дозвољени број гостију, размак међу столовима, постоје дезо-баријере, средства за дезинфекцију, конобари носе заштитне маске. Мера која је на снази дозвољава до 500 гостију, за све преко тога потребна је дозвола Кризног штаба. И то се поштује, али би нам веома значило да нам се, пре ових „разбијања“ прослава, мере још једном прецизирају, јер се константно мењају.

Легло заразе

С друге стране, лекари апелују на надлежне да појачају надзор, јер највише заражених долази управо са прослава и великих окупљања. Заменик директора КЦ Ниш, проф. др Радмило Јанковић напомиње да није све у забранама и апелује на људе да поштују мере и не угрожавају туђе здравље уколико организују славља.

– Ситуација је драматична. У болницама је све више невакцинисаних младих људи који су на респиратору. То је поражавајуће! Несхватљиво ми је да неко организује свадбу без икаквих мера опреза, где ће се у просеку 15 људи заразити, а један умрети. Таква ситуација ме забрињава и растужује – каже проф др Јанковић.

Шабац забранио вашар и карневал

У наредном периоду се неће одржати традиционалне манифестације, Чивијашки карневал и Шабачки вашар, одлука је Штаба за ванредне ситуације града Шапца!

– Мислим да је ово исправна одлука без обзира што је економија јако битна за функционисање града. Здравље наших суграђана је на првом месту, као и чињеница да је повећан број оболелих у нашем граду – рекао је градоначелник Шапца др Александар Пајић и додао:

– Имамо велики број позитивних ученика, 11 деце у предшколској установи, 87 ученика основних школа и 155 ученика средњих школа. Они су најбројнији учесници ових манифестација и мислим да је ово најбоље решење. Имамо времена када ћемо славити. Ово је озбиљно време које захтева озбиљне одлуке!

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс