Свет

ГРЧКА ДОНЕЛА НОВУ ОДЛУКУ ЗА УЛАЗАК У ЗЕМЉУ: Ево како се то односи на држављане Србије

Иако је Европска унија скинула Србију са своје „зелене листе“ за путовања, Влада Грчке је данас, упркос чињеници да све више земаља због епидемиолошке ситуације ставља Србију у „црвену зону“, донела одлуку по којој за сада неће мењати правила за улазак у ту земљу.

„Изашла је нова Одлука Владе Грчке под бројем : 56616/2021 ΦΕΚ 4298/Β/16-9-2021 и у складу са њом ништа се не мења у вези са условима уласка у Грчку у односу на оне који важе последњих месец дана. Важи до 24. 9.2021. у 6 ујутру“, наводи се у објави Фејсбук групе, Грчка уживо, која се позива на Службени гласник Грчке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овим чином, Грчка је једна од ретких земаља у које је грађанима Србије омогућен улазак, наравно, уз потребну и прописану документацију која је на снази од средине маја месеца.

Како се наводи у новој одлуци владе „Предуслови за улазак у земљу како би се ограничило ширење Ковид-19“ која је већ објављена у Службеном гласнику Грчке и ступила је на снагу у 6 ујутру, сви посетиоци „без обзира на држављанство и начин уласка у земљу“, као и у протекла четири месеца, имају четири могућности у односу на документе које је потребно приложити и односе се на Ковид-19.

Улазак је и даље могућ уз негативан антигенски тест на ковид-19, стар највише 48 сати пре доласка у Грчку или уз негативан ПЦР тест, урађен током последњих 72 сата пре доласка.

Одобрен је улазак и у случају комплетне имунизације против корона вируса, уз потврду о вакцинацији, под условом да је прошло 14 дана од ревакцинације или уз потврду да је особа прележала ковид-19, у периоду од најмање 30 а највише 180 дана од путовања.

Ове обавезе важе за одрасле и за малолетну децу од 12 година и старију, а сва лица (важи и за децу без обзира на годиште) која улазе у Грчку морају претходно попунити електронски образац пријаве ПЛФ и то најмање 24 часа пре уласка у Грчку, који се даје на увид приликом пасошке контроле.

Извор: Блиц