СРБИЈА ЈАВЉА

ХРВАТИ ПОБЕСНЕЛИ: Орбан подржао Вучића и опет понизио своје хрватске обожаватеље

Хрватски портал Индекс пише да је мађарски премијер Виктор Орбан подршком уласка Србије у ЕУ понизио хрватску десницу.

Наводе да се Орбан и Вучић воле јавно и да се то се видело и у среду у Словенији, на Бледском стратешком форуму, на којем је гостовао и хрватски премијер Андреј Пленковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Једна од највећих звезда свакако је био мађарски лидер Орбан, који се свађао с председником Европског парламента Давидом Сасолијем и одржавао свој статус енфант террибле Европске уније, наводи Индекс.

Орбан је изразио потпуну подршку чланству Србије у Еуропској унији, па чак и утврдио да Србија више треба Унији него Унија Србији.

Орбан: Чланство Србије у ЕУ је наш геополитички интерес

„Европска унија не може да разговара о својој сигурности и европском идентитету без Србије, чије је чланство у савезу геополитички интерес“, рекао је на Бледу мађарски премијер Виктор Орбан, на панелу на тему будућности Европе.

„Србија је кључна. Без Србије као чланице ЕУ не може се разговарати о сигурности или целокупном европском идентитету. Више треба чланство Србије Европској Унији него што то треба Србији“, закључио је Орбан.

Такве похвале Србија није дуго чула од неког лидера чланице Европске уније. Орбанова подршка Србији нема неки значајан утицај на државну политику Хрватске, али има утицај на део хрватске политичке сцене, пише Индекс.р Хрватска десница идолизира Орбана

Наиме, Виктор Орбан одавно је херој хрватске деснице, самозваних домољуба и суверениста, наводи портал. Његовим су се потезима јавно дивили Стјепо Бартулица, Хрвоје Зекановић, Жељка Маркић, Велимир Бујанец и бројни други актери десничарске друштвено-политичке сцене.

За све њих Србија је један од највећих непријатеља Хрватске, па није немогуће да им Орбаново братимљење с Вучићем изазива когнитивну дисонанцу.

Додуше, нема ништа непознатог у томе да Орбан више воли Србију и Вучића од протагониста хрватске екстремне деснице. Вучића посећује, с њим се дружи, а за њих вероватно не зна ни да постоје, стоји даље у анализи. Орбан у Београду: Србија увек може да рачуна на пријатељство Мађарске

Пре две недеље Орбан је био у Београду код Вучића. На заједничкој конференцији за медије делили су један другом комплименте.

„Поручујем господину Орбану да је овде увек добро дошао, да се овде осећа као код куће и захваљујем му на томе што се залаже за европски пут Србије“, рекао је Вучић.

Орбан му је узвратио да бројке не лажу и да је и он сведок развоја Србије.

„Европска унија мора схватити да је Србија кључна за стабилност Западног Балкана и да је кључна за европску интеграцију регије“, рекао је мађарски премијер.

„Мађарска ће увек моћи рачунати на српско пријатељство“, рекао је Вучић, на што му је Орбан узвратио: „Србија може рачунати на Мађарску.“

Председник Србије рекао је да сви у региону виде Мађарску као фактор стабилности и захвалио је Орбану што се, и поред критика, заузима за европски пут Србије.

„Ја могу само да захвалим Мађарској и Орбану зато што су били спремни да прихвате и критике и нападе и искрено се залажу за Србију. Код Срба захвалност не траје кратко. Људи у Србији су поносни што имају такве пријатеље и такве суседе и гледаћемо да то чувамо у будућности“, додао је председник Вучић. Орбан објавио оглас у европским новинама у којима позива на примање Србије у Европску унију

Орбанови плаћени огласи „О будућности ЕУ – мађарски предлози“ објављени су у неколико високотиражних листова у Еуропи, између осталих у немачком Билду, француском Фигароу, шведском Дагенс Индустрију, хрватском Вечерњем листу, шпанском АБЦ-у, чешкој Младој фронти Днес.

Поједини листови, попут белгијског Стандарда или луксембуршког Wорта, одбили су да објаве оглас и саопштили да не желе служити као „платформа за отворено ауторитарне и антидемократске политичаре попут Виктора Орбана“.

Министарство спољних послова РХ је поручило да Хрватска има своју политику која се залаже за већу интеграцију ЕУ те да не подржава Орбанове идеје, укључујући и преференцијалан третман за Србију, која је заправо стала на свом европском путу.

Хрватски суверенисти годинама зазивају „хрватског Орбана“

Хрватским суверенистима је само преостало да објаве како се слажу с Орбаном у шест тачака, али не у седмој, да Србију треба примити у ЕУ, пише даље Индекс.

Претходно је њихов заступник Хрвоје Зекановић зазивао Орбана у Хрватској.

„Хрватска не сме да буде талац ничијих бриселских амбиција. Хрватској треба хрватски Орбан, а, нажалост, не видим ни О од Орбана“, рекао је Зекановић у полемици у сабору 2018.

Помирљив је био и мостовац Звонимир Троскот, који је чак нагласио да у Мостовом програму већ стоје неки Орбанови ставови.

„Сви детектирани проблеми Европске уније – стоје. О њима смо већ говорили и били су дио нашег програма за европске изборе. Огроман проблем овакве ЕУ је демократски дефицит и о томе ћемо наставити да говоримо“, рекао је Троскот за медије. Што се тиче позива на чланство Србије у ЕУ, Троскот се извукао на техникалије о „испуњавању увслова“, као да подршка Орбана Србији није политички, па и државни став.

Када је Орбан недавно изашао из Еуропске пучке странке, одмах је добио подршку Домовинског покрета. (Није познато је ли ју уопште тражио.)

„Господин Орбан је већ дуже време незадовољан статусом у ЕПП-у. Мислим да су се његове колеге односиле неправедно према њему и то ће изазвати велике политичке промене у ЕУ. Мађарска је јако битна земља и значајан савезник у групацији. Њезиним изласком доћи ће до јачања конзервативног блока, а Пољаци добијају јаког савезника. Домовински покрет најближе сарађује с њима и очекујемо да ћемо се приближити тој групацији и од мађарских колега очекујем конструктивну сарадњу“, похвалио се шеф Клуба заступника Домовинског покрета Стјепо Бартулица својом сарадњом с Вучићевим великим пријатељем, подсећа портал. Орбан својата хрватски територију

Орбан својом политиком заправо посве гази спољнополитичке циљеве хрватске деснице према Србији, коју жели што дуже задржати изван ЕУ и уцењивати у процесу приступања, анализира Индекс.

У даљем тексту наводи се да поред тога што је највећи заговорник Вучића и Србије, Орбан је познат и по томе да воли да фантазира како би било да су неки делови данашње РХ заправо део велике Мађарске.

Орбан је прошле године на свом Фацебооку упутио честитку матурантима који на матури пишу историју. Уз честитку је објављена и карта велике Мађарске, која обухвата део Хрватске, све до Ријеке и Далмације.

Реч је о карти која приказује територију Мађарске у Аустро-Угарској Монархији, када се ширила на рачун суседних народа. Таква велика Мађарска нестала је Трианонским споразумом 1920., након Првог светског рата.

То Орбану није био први пут да објављује карту Мађарске у границама ширим него данашње, које обухватају и значајне територије суседних држава. Претпрошле године је тако Уред за међународну комуникацију мађарске владе на свом Тwиттеру објавио историјску карту Мађарске, који укључује велики део Словеније, али и делове Хрватске, попут Међимурја, дела Барање и Кварнера.

Орбан више воли Вучића од хрватских суверениста

Све ово указује на то да су ХДЗ-ово мађаронство и попустљивост према Орбану, највише због Ине и уласка Хрватске у Шенген, много мањи проблем од идолопоклонства које на хрватској клерикалној и екстремној десници влада према мађарском премијеру.

Они Орбана обожавају јер је против миграната, позива се на хришћанску Европу, забрањује „ЛГБТ пропаганду“, свађа се с Бриселом итд., па игноришу да је он истовремено Вучићев играч у Европској унији. Поставља се питање прелази ли то игнорисање стварности у велеиздају, да употребимо омиљену оптужбу тзв. домољуба.

Нема сумње да је однос Мађарске и Србије добар на обострану корист, као и однос Орбана и Вучића, што додатно показује да Мађарска има супротне циљеве од хрватских суверениста и да притом има и много више политичке моћи.

Стога ће бити занимљиво видети како ће се самопрозвани домољуби поставити према великој љубави Орбана и Вучића, док Орбан њихову љубав и даље игнорише, закључује лист.

 

 

 

 

 

 

Извор: INDEX.HR