Регион

Испливали детаљи! Операција Цетиње! ТРИ ХЕЛИКОПТЕРА ПОЛЕТЕЛА ДА ЗАВАРАЈУ ТРАГ: Маневром устоличења владике руководио КОМАНДАНТ Петар Кнежевић!

Све је изведено за мање од 10 минута – пробијање барикада грађевинском машином кроз облак ватре и рафал, прављење живог зида и подизање три летелице

Ноћ уочи устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу, потпредседник владе Дритан Абазовић примио је у свој кабинет у поноћ двојицу мушкараца. Још увек је било неизвесно да ли ће устоличење моћи да се одржи, и зато је била важна процена баш ове двојице људи – Милоша Ракоњца, помоћника директора полиције, и Петра Кнежевића, в. д. команданта Противтерористичке јединице (ПТЈ).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ракоњца и Кнежевића, који је био на Кошарама, обучавале су најелитније америчке јединице – морнаричке фоке, делта форс и маринци, па када су саопштили и преузели одговорност да акцију могу да спроведу до краја, ствар је била свршена. До пет часова изјутра, на дан устоличења митрополита, како ексклузивно сазнаје Курир, Ракоњац и Кнежевић су осмишљавали акцију у згради Владе Црне Горе. За маневар, који ће уследети тек неки сат касније, није знало 70 одсто полиције, а укључивао је подизање три хеликоптера, разбијање барикада грађевинском машином из правца Будве и живи штит специјалаца пред манастиром.

Не верују ни зидовима

– Акција је спремана и одрађена у строгој тајности, већи део полиције није ни знао како ће тећи. То је и био захтев Милоша Ракоњца, а и ПТЈ не воли да јој много сметају друге службе. Државни врх је остао доследан, није дао да било шта процури. Међутим, Ракоњац и Кнежевић нису хтели ништа да препуштају случају. Помоћник директора полиције је чак три пута прекидао састанак и излазио испред зграде Владе на консултације са својим командантом од поверења. Тако су обављени последњи договори за акцију. То је зато што је реч о људима који не верују ни зидовима око себе – каже на почетку разговора извор Курира из Црне Горе упућен у дешавања.

Акција је видно кренула из Подгорице, али то је, открива наш извор, био трик.

– Акција, у којој главну команду преузима ПТЈ, кренула је, у ствари, из правца мора. Чак и полиција на барикадама, када је угледала грађевинску машину како иде из правца Будве, није знала да је ту ПТЈ. Највећи крш (поређане и запаљене аутомобилске гуме) био је код Ауто-мото друштва Цетиње, ту је било око 500 демонстраната, и то добро опремљених. Кренули су на специјалце сузавцима и хемијским пушкама. То нису били грађани Цетиња, већ доведени људи који се користе за такве акције – каже извор Курира и додаје:

– Ракоњац, који је у том тренутку био у хеликоптеру са митрополитом и патријархом Порфиријем, даје инструкцију и акција почиње. Муњевитом брзином је разбијена барикада запаљених гума том грађевинском машином – утоваривачем. У једном тренутку је облак ватре био виши од њега (машине). Летеле су каменице, хемија, чак се чуо и један рафал, претпоставља се аутоматска пушка. Све је изведено за седам-осам минута.

Утоваривач – грађевинска машина стала је испред Цетињског манастира, да би потом припадници ПТЈ, заједно са посебном јединицом полиције која је била испред светиње, направили кордон који је било немогуће пробити. Неколико минута касније слетео је хеликоптер пред манастир са митрополитом и патријархом.

Дочекани песмом

– У овом делу акције коришћена су три хеликоптера (и војни и полицијски), била су три лета – један прави и два лажна. Два хеликоптера су отишла у погрешном смеру да заварају демонстранте, у случају да је неко пуцао, а прави где треба. Међутим, и тај хеликоптер који је превозио врх СПЦ није отишао право из Подгорице за Цетиње, већ из Подгорице ка мору, па одатле за Цетиње, што је био део тактике – истиче наш извор.

У хеликоптеру, који је превезао патријарха и митрополита, поред Ракоњца била су и двојица припадника Кобри, као и тројица припадника јединице за заштиту личности. – Непробојно ћебе којим су били заштићени патријарх и митрополит по слетању је по америчком систему, ради превентиве. Међутим, патријарх је тражио да се ћебе склони, рекао је да хоће да види свој народ. Патријарх и митрополит нису имали панцире, ниједном нису показали страх – додаје извор Курира. Прва два човека СПЦ су испред Цетињског манастира дочекани песмом окупљених верника, којих је било највише из Зете, околине Подгорице и Херцег Новог.

Ко је Петар Кнежевић

Борац с Кошара, калили га амерички ветерани рата

Кнежевић је рођен 9. априла 1979. Био је на Кошарама (пре првог одласка причестио се у манастиру Дечане). Специјалац је од 1998, а почео је у легендарној 63. падобранској бригади из Ниша, у којој се и данас води као ветеран. Следећа станица је специјална антитерористичка јединца Црне Горе, данашњи ПТЈ. Завршава најбоље специјалистичке обуке: са специјалним јединицама Раид, Француска, специјалним јединицама САД… У САД је био два пута на специјализацији 2007. и 2008, у бази Норфолк, где га обучавају најбољи инструктори, ветерани рата – инструктори Делте, морнаричке фоке, маринци, зелене беретке. Ишао је на основне и напредне обуке у САД под покровитељством тамошње владе…

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс