Свет Србија

Изненадио све! КУРЦ ПОДРЖАО СРБИЈУ, ПА ОТРЕЗНИО БРИСЕЛ – Кина и Турска само чекају…

Фото: Јутјуб

Аустријски канцелар Себастијан Курц истакао је током недавне посете Београду, да се његова земља снажно залаже за приступање Србије Европској унији, која мора да испуни своје обећања на Балкану како то не би искористили конкуренти попут Турске или Кине

Курц је нагласио питање важности дијалога Београда и Приштине, војне неутралности, српске спољне политике која није увек у сагласности са Бриселом, а говорио је о могућим последицама ако Европа одустане од своје посвећености региону Западног Балкана, где би други попут Турске или Кине попунили вакуум који би тада настао.

Он је у интервјуу за Блиц рекао да је Србија сидро стабилности на Западном Балкану и да је покренула многе економске реформе и да се нада да ће ускоро доћи до отварања кластера које ће дозволити да се приближавање Србије ЕУ настави у многим областима. Курц сматра да то није само у интересу Србије, већ да мора бити и у интересу Европске уније.

Аустријски канцелар је поручио да Европа мора да испуни своје обавезе и настави да свим земљама Западног Балкана нуди веродостојне перспективе за придруживање, а да је у исто време важно да све државе региона укључујући и Србију амбициозно наставе са реформама.

Курц је потврдио да ће Аустрија наставити да знањем подржава Србију у реформама и да ће се доследно залагати у ЕУ за приступање свих земаља Западног Балкана, што је, како је изјавио, европски консензус и биће тема неформалног Европског савета у Љубљани почетком октобра.

По његовим речима, даљи напредак у дијалогу Београда и Приштине је неопходан за напредак у процесу придруживања и да је важно вратити више динамике у ове преговоре, што је обавеза обе стране.

Он је поручио и да би током приближавања ЕУ требало усвојити и спољнополитичке ставове Уније, у контексту спољне политике Србије према Русији и Кини, али сматра да су добри односи и са Бриселом и Пекингом и даље могући, на једнаким основама, без стварања односа зависности.

Курц је мишљења и да је војна неутралност Србије остварива у оквирима Уније на основу досадашњих искустава, ако то буде одлука српске владе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Танјуг