Србија

Језиве тврдње директорке ковид болнице! „КЛИНИЧКЕ СЛИКЕ СУ ТЕЖЕ НЕГО У СВИМ ОСТАЛИМ ТАЛАСИМА“! Оболели вапе за дашком ваздуха и моле за помоћ

„Памтим лица пацијената, њихове приче, молбе, страхове… То остаје да живи са нама. Гледам дечка који има 25 година, недавно је интубиран, и у својим рукама држи играчку – малог меду, који му је дао други дечко из собе, а који је преживео ову голготу. Тај мали меда сада стоји на респиратору који дише за њега.“

Ово у разговору за „Блиц“ каже директорка ковид болнице у Батајници др Татјана Аџић Вукичевић. Лекари у овој ковид болници, једној од највећих таквих установа у Србији, већ дуже од десет месеци се хватају у коштац са најсуровијим лицем короне и збрињавају најтеже оболеле пацијенте.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Корона бројке су неумољиве, а то најбоље осликава тренутна ситуација у ковид болници у Батајници. Како прича др Аџић Вукичевић, стање у овој установи никад није било теже, хоспитализовано је више од 800 пацијената од којих око 700 у полуинтензивним негама и готово 100 болесника у јединицама интензивне неге. Наглашава да више од 90 одсто хоспитализованих чине невакцинисани пацијенти, те да је сваки пети одмах по доласку у болницу кандидат за пријем на интензивну негу.

Нови талас епидемије надвио се над Србијом, испред ковид амбуланти нижу се редови, болничке постеље се рапидно пуне, здравствени радници дају последњи атом снаге да спасу сваког болесника, а с друге стране као да се одвија паралелни живот – давно се заборавило на епидемиолошке мере, истини за вољу ни нове се не уводе, а вакцинација стагнира месецима.

– Клиничке слике су драматичне и теже него у свим другима таласима болести. Око 20 одсто примљених болесника могу одмах по тежини своје клиничке слике да буду примљени у јединице интензивне неге. Највише има младих особа, између 40 и 50 година, претходно здравих. Има и старијих болесника са коморбидитетима, али знатно мање него у претходних таласима. Оно што највише брине јесте велика стопа смртности, која у јединицама интензивне неге износи више од 90 одсто за болеснике који су интубирани – каже докторка Вукичевић.

Како каже, људи вапе за ваздухом.

– Видела сам свашта, очајне људе, уплашене који вапе за дашком ваздуха, који се гуше и моле за помоћ. Видела сам људе са ампутираним ногама и рукама, са масивним крварењима у унутрашњим органима, голготу и страдање, које је сада масовно.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Блиц.рс