Свет

Језиво! После прележаног ковида сада имају ОЗБИЉНЕ АЛЕРГИЈСКЕ РЕАКЦИЈЕ! Неким људима се јављају опекотине!

Британско удружење које заступа фризере и козметичаре упозорава све запослене у тим струкама да обавезно ураде додатне епикутане тестове

Епикутано тестирање је метода којом се доказује алергија – преосетљивости особе на супстанцу са којом особа (кожа) долази у понављани контакт и која се испољава као упала коже – контактни алергијски дерматитис.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Фризери широм Велике Британије почели су извештавати да неки од њихових клијената, који су се опоравили од ковида-19, сада имају нове, озбиљне алергијске реакције, попут осипа и опекотина након фарбања косе.

Како преноси ББЦ, научници са Imperial College London истражују да ли и како болест, односно коронавирус, може репрограмирати наш имунолошки систем.

Британско удружење, које заступа фризере и козметичаре, упозорава све запослене у овим професијама на обавезу да обаве додатне епикутане тестове (тзв. Patch test) како би избегли могуће судске поступке.

Епикутани тест се користи за доказивање касне реакције преосетљивости на контактне алергене – алергени се наносе на кожу леђа, а тест се очитава након 48 и 72 сата.

Иако већ десет година користи исту боју косе, Гема, која је прележала ковид-19, имала је реакцију на епикутано тестирање.

Из њеног фризерског салона кажу да су четири њихове муштерије већ имале исти проблем откако су почеле да спроводе поменута алерголошка испитивања.

– Дан након теста, осетила сам како ми пече кожа иза уха, а како је време пролазило, ствари су се само погоршавале, дословно сам изгубила слојеве коже – рекла је Гема.

– Ово није једини инцидент и зато је тестирање у мом салону обавезно – каже Гемина фризерка Стејси Клејн.

 

 

 

 

 

 

Извор: BBC