Србија

КОВИД ПРОПУСНИЦЕ СЛЕДЕЋА МЕРА? Огласила се премијерка Брнабић!

Фото: Јутјуб

РЕДОВИ испред ковид амбуланти из дана у дан све су дужи, што показују и званични бројеви тестираних и новозаражених.

Премијерка Ана Брнабић оценила је да ће медицински део Кризног штаба поново инсистирати на увођењу ковид пропусница. Рекла је да постоје правни проблеми са њиховим увођењем, али је додала да се о томе свакодневно разговара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У прилог томе да су потребне додатне мере говори и јучерашња статистика – 3.346 нових случајева ковида од 17.035 тестираних. Битку са ковидом изгубило је 15 људи, док је на респираторима њих 87.

– Већ двадесетак дана интензивно разговарамо о увођењу ковид пропусница и за чланове штаба нема дилеме да би оне биле кључне да епидемиолошку ситуацију ставимо под контролу – каже за „Новости“ проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог. – Међутим, тврди се да постоји правни проблем. Зато позивам правне стручњаке који се баве Уставом и законима да јавно образложе да ли их је могуће увести или не.

Проф. Тиодоровић каже да не разуме зашто би се такав документ сматрао дискриминацијом пошто у њему само пише да ли је неко вакцинисан, да ли има негативан ПЦР или антигенски тест или потврду од лекара да је прележао ковид.

– Дакле, и они који не желе да се вакцинишу имају прилику да докажу да нису носиоци смртоносне инфекције – објашњава доктор.

И др Тања Јовановић, вирусолог и чланица Кризног штаба, потврдила је за „Новости“ да ће ковид пропуснице дефинитивно бити тема на наредној седници, али да још није познато када ће она бити одржана.

ТЕК ПЕТИНА МЛАДИХ ВАКЦИНИСАНА

У УЗРАСТУ од 18 до 30 година вакцинисано је око 20 одсто грађана, док је у Београду тај проценат 27,3 одсто.

– Још нисмо задовољни одзивом младих на имунизацију – рекао је Зоран Бекић, директор ДЗ „Савски венац“. – Укупно је до сада дато око 5,9 милиона доза, од којих је 175.000 трећих доза.

 

Извор: Новости.рс