Србија

ЛАЈЧАК ОТКРИО СВЕ! „Пао договор Београда и Приштине“

„Имамо договор“, написао је управо Мирослав Лајчак, специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине.

„После два дана интензивних преговора, споразум о деескалацији и корак унапред је управо постигнут. Захваљујем се Беснику Бисљимију и Петру Петковићу на њиховој спремности да преговарају и постигну договор зарад добробити грађана“, рекао је Лајчак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према постигнутом споразуму који је Лајчак објавио, специјалне полицијске јединице распоређење на Јарињу и Брњаку ће бити повучене до 2. октобра у 8 сати и завршиће своје повлачење симултано до 16х тог дана.

Кфор ће обезбеђивати Јариње и Брњак две недеље касније, како би осигурао безбедност и слободу кретања.

Договорено је и да од 4. октобра од 8 часова ујутру почне да се примењује режим налепница за регистрске таблице, како привремена мера док се не дође до трајног решења.

Као трећа тачка договора, превиђа се формирање Радне групе, коју ће чинити представници ЕУ, који ће и председавати, Београда и Приштине, а која ће радити на трајном решењу за регистрске таблице, а по ЕУ стандардима и праксама.

Први састанак Групе заказан је за 21. октобар у Бриселу, а први резултати ће бити представљени за шест месеци на састанку дијалога Београда и Приштине на виском политичком нивоу.

У Бриселу су синоћ одржани преговори две делегације, али безуспешно.

Главни преговарач Београда Петар Петковић синоћ нешто пре 21.00 час завршио је билатералне разговоре са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчком.

Петковић није давао изјаве за медије, а из делегације Београда на овим преговорима нису могли да потврде хоће ли се разговори у Бриселу наставити и данас. Претходно су из делегације Београда за Танјуг потврдили да никакав договор са приштинском страном није постигнут.

То су потврдили и портпарол ЕУ Петер Стано, као и Амбасада САД у Приштини, који су поручили да се преговори настављају ради доласка до решења за тренутну кризу на северу Косова и Метохије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92