Православље

ЛЕКАРИ НА СВЕТОЈ ГОРИ ОТКРИЛИ ТАЈНУ: Ево зашто су хиландарски монаси ЗДРАВИ КАО ДРЕН!

Хиландарски монаси су здрави и осим неколико прехлада нема озбиљнијих болести, каже др Иван Поповић после седмодневног лекарског дежурства у Хиландару.

Хиландарско лекарско друштво већ годинама организује одлазак наших медицинских стручњака на Свету гору, а у тој мисији посвећеној здрављу хиландарских монаха најактивнији су управо лекари из Опште болнице Ваљево, где др Поповић ради као хирург.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Братство манастира изузетно је здрава и витална популација. Томе доприноси и начин живота који воде, као и њихов начин исхране. Тамо нема дијабетеса, свега један монах има хипертензију и хипертиреозу које су под терапијом. У складу са начином живота који подразумева доста стајања, јављају се тегобе са проширеним венама и евентуално зглобовима. Један од најјачих утисака ми је мењање свести и начина размишљања током боравка тамо, мислим да свако након те посете буде бољи човек – прича др Поповић.

Хиландарска амбуланта у којој је дежурао, како каже, врхунски је опремљена, од ултразвука, преко офталмолошких уређаја до апотеке Поред здравља монаха, др Поповић је одушевљен и потпуно другачијом атмосфером и начином размишљања, „тако битно другачијим од устаљене свакодневице“.

– Иако сам читавог живота верник, имао сам трему да ли ћу моћи да се уклопим. Али кад стигнете тамо, имате осећај као да сте ту већ провели сто година. Оно што ме је одушевило је њихов начин живота који као да се није вековима променио. Сазнање да и данас може тако да се живи ми је помогло у размишљању о животу и струци. Све је смирено, свако има своју улогу, без журбе се све стиже – каже др Поповић.

Игуман Методије посетио болеснике

Убрзо пошто се др Поповић вратио на радно место у хируршку амбуланту, у ваљевску болницу је стигао и хиландарски игуман, архимандрит Методије, који је у болничком храму служио литургију.

– Особита част је што сам обишао болницу и испунио заповест Господа Исуса Христа коју је он дао у Јеванђељу. Он је рекао да када обиђемо неког болесника, онда он то прима као да смо самог њега обишли – рекао је он.

 

Извор: Blic.rs