Здравље Србија

ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ НА НОВИ КОРОНА СИМПТОМ: Ако приметите ово одмах идите на тестирање

Поред симптома кашља и повишене температуре, недостатка даха, као „спорадични“ симптом, код заражених може се јавити и дијареја. Иако на први поглед може деловати као да је у питању стомачни вирус, проверите за сваки случај да ли сте ковид позитивни.

Наиме, Црвена звезда ће због короне бити у дефициту са играчима у наредних месец дана, изјавио је доктор Миљко Ристић, члан Управног одбора клуба, разлог је јер су играчи позитивни, а као кључни симптом јавила се дијареја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нови сојеви вируса корона имају и нове карактеристике. У почетку смо мислили да се ради о стомачном вирусу, због учесталих пролива, јер нису имали проблема са плућима. Али, када су им узети брисеви били су позитивни. Лакша је клиничка слика, мораће да паузирају две до три недеље – рекао је за „Курир“ др Миљко Ристић.

И остали лекари се слажу да дијареја може бити један од симптома ковида, на који се у први мах не посумња.

Проф.др Милорад Јеркан, директор дома здравља у Нишу, изјавио је за „Блиц“, да нешто налик стомачном вирусу, и те како може указивати на корону. Овај симптом, како каже, може бити карактеристичан за спортисте.

-То је тачно, др Миљко Ристић је искусан спортски лекар и потпуно сам сагласан у вези са овим што је рекао. Чим се јави нешто као стомачни вирус, наравно да треба испитати одмах о чему се тално ради, и да ли је у питању ковид или нешто друго. Иначе, овај симптом генерално није толико карактеристичан за саму корону, он се спорадично јавља, али сваку сумњу треба отклонити. Спортисти могу бити на удару, они нередовно једу, узимају чврсту храну, а вирус лако дође до црева и тако се јавља пролив. Такође се може десити и због физичких напора. Дакле, све што се јави од симптома проверити детаљно о чему се ради, каже професор Јеркан, који је такође спортски лекар.

Др Данијела Цветковић, специјалиста опште медицине, начелник Службе за здравствену заштиту одраслих, каже за „Блиц“ да су најчешћи симптоми ковида повишена температура, мучнина, па губитак апетита, али могу се јавити и проливасте столице.

-Ми имамо пацијенте са симптомима као што су повишена температура, може се јавити уз то и мучнина, губитак апетита, проливасте столице, или столице више пута у току дана. Међутим, са таквим симптомима које могу бити разних природа, ако иде и температура онда пацијент иде одмах у ковид амбуланту. Код пацијената се Цовид-19 различито испољава, најчешће имамо кашаљ, недостатак ваздуха, губитак мириса и укуса, повишену температура, бар један од ових симптома се јави. Међутим, ако пацијент буде негативан на ковид и антгенски и ПЦР а има повишену температуру, болове у стомаку, грчеве…. радимо брзу лабораторијску дијагностику која нам је од великог значаја. Ако постоји већи број леукоцита, висок ЦРП ту може да се посумња да се ради о некој акутној абдоменалној болести. Наравно, причамо о пацијенту који није позитиван на корону. Онда то може бити упала слепог црева, жучне кесе или слично. Дакле, који год симптом да се јави одмах се јавите лекару како би се на време утврдило тачно о чему се ради, каже др Цветковић.

Како лекари објашњавају, важно је јавити се на време, и ако је корона. питању, или нека друга болест. Дати циљану терапију на време од великог је значаја.

Извор: Блиц