Регион

Медији преносе! НА ПОСАО САМО УЗ КОВИД ПОТВРДУ? Од октобра ће запослени морати да испуне један услов!

Фото: Pixabay.com

Лекари, медицинске сестре, али и нездравствено особље од 1. октобра на радно место моћи ће да дођу искључиво уз дигиталну ковид-потврду, пише хрватски Вечерњи лист

У Хрветској, зелено светло добиће на основу једног од три услова, а то су вакцинација, преболевање болести или негативан тест на ковид.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар здравства Вили Берош за Јутарњи лист каже да о увођењу ковид-потврде разговарају вец недељама, а службена одлука биће донета током следеце седмице.

– Само увођење требало би да буде почетком октобра. За такву организацију ипак је потребно времена. Морамо одржати састанке с управама болница, а напослетку, и запослени ће имати неко време да се ипак одлуче за ону најбољу варијанту, вакцинацију – објашњава Берош и додаје да је у току набавка тестова за запослене.

У првој фази тестирање за запослене биће бесплатно, а планира се да се након месец и по или два, тестирања спроводе о властитом трошку. Иако вецина сматра да је тестирање требало одмах наплатити запосленима, јер се од здравственог особља очекује да буде вакцинисано, Берош је одлучио да да времена за прилагођавање.

– Иако би то било оправдано, нисам одмах за такав корак. Мишљења сам да морамо свима омогуцити да још једном размисле и вакцинишу се – сматра Берош.

Према последњим подацима Министарства здравства, од 6. септембра у систему хрватског здравства двема дозама вакцинисано је 60,67 одсто запослених, а нити једну дозу није примило њих 33,56 одсто.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Танјуг/Информер.рс