Србија

МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ: Ново правило у школама – пала одлука о онлајн настави

Пала је одлука по ком режиму и од чега ће зависити када одељење прелази на онлајн наставу, а када на комбиновани модел.

Како преносе београдски медији, за одељења до 16 ђака граница за прелазак на онлајн наставу су три заражена ученика. Када је одељење бројније од 16, а има два оболела ђака, дели се на две групе и прелази на комбиновани модел.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одлука о начину наставе у случају заражавања ученика донета је данас. Како Блиц сазнаје, одељења са више од 16 ђака прелазе на онлајн наставу уколико је после дељења групе и преласка на комбиновани модел у једној од група накнадно оболело више од три ђака. Односно принцип код подељених одељења је као за разреде до 16 ученика.

За сутра је заказан састанак на коме би требало да буде донета одлука хоће ли бити тестирања ђака и наставника.

Тим за школе, на чијем састанку ће се разматрати ова два питања, грубо речено је кризни штаб у малом. Осим чланова Министартва просвете, чине га представници Министарства здравља и Института Батут. Према сазнањима “Блица”, уколико буде донета одлука о тестирању ђака, брис ће се деци узимати из носа. Одлуку о могућем тестирању и начину на који ће се изводити, као и по ком принципу ће се узимати узорци, доноси здравствена струка. Тај предлог би требало да буде предочен у петак.

Како за “Блиц” кажу у Министарству просвете, уколико оваква одлука буде и донета, то не значи да се размишља о тестирању све деце у свим школама. Такође у овом тренутку није ни тема да се ђаци тестирају ако има заражених у одељењу или школи.

„Уколико уопште буде донета одлука о тестирању, реч је о стицању увида, узроковању, а како би се стекао бољи увид на који се начин креће вирус унутар школа. Практично са Батутом би се добила реална слика трансмисије вируса у школама“, кажу у Министарству.

Како додају, за све ће бити потребна дозвола родитеља. У Министарству наглашавају да је циљ свих напора да се омогући да ђаци иду на наставу у школске клупе и да се онлајн настава сведе на минимум.

Ружић је рекао да је таква одлука донета данас, на састанку са представницима Института „Батут“, да је систем мало иновиран, те да очекује да ће то дати реузлтате. Министар је још једном апеловао на личну одговорност свих и позвао грађане на вакцинацију.

„Ако не дођемо до 70 и 75 одсто вакцинисаних, вртећемо се у круг. Крајње је време да се неке ствари пресеку“, рекао је Ружић.

Министар је рекао да још увек није алармантна ситуација у школама, када је реч о броју заражене деце, јер не прелази 0,54 одсто, а код запослених не прелази 1,2 одсто.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Танјуг