Србија

МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ: Забрањују се весеља широм Србије

Фото: Јутјуб

Док свакодневно бележимо огромне бројеве новозаражених коронавирусом, општине уводе нова ограничења, а у једном граду у плану су две најнепопуларније мере.

Како пише „Блиц“, поједине локалне самоуправе су се одлучиле, док чекају нове одлуке Кризног штаба о ковид пропусницама, да на територији својих градова мере пооштре, а оне се углавном односе на број окупљених.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Први је „ногу повукао“ Нови Пазар, који је још пре десетак дана укинуо сва славља на територији града. Градски штаб за ванредне ситуације у Новом Пазару донео је наредбу којом се забрањује организовање породичних весеља у угоститељским објектима.

Ова наредба ступила је на снагу од понедељка 13. септембра и биће на снази док се епидемиолошка ситуација у граду не побољша. Штаб је раније донео одлуку да ђаци свих средњих школа на територији Новог Пазара пређу на он лине наставу.

Велики број заражених и увођење нових мера имао је и једну позитивну последицу – овај град бележи све више вакцинисаних, што није био случај у претходном периоду.

Сличним стопама пошао је и Љиг. Због неповољне епидемиолошке ситуације услед коронавируса, Штаб за ванредне ситуације Општине Љиг апеловао је јуче на грађане да не организују већа породична славља и окупљања у угоститељским објектима и на приватним поседима, док се епидемиолошка ситуација не стабилизује.

Такође, Штаб за ванредне ситуације Општине Љиг позивао је све становнике који се до сада нису вакцинисали да то учине што пре, да би се сачувало здравље људи, с обзиром на то да се последњих дана бележи сталан пораст броја заражених од корона вируса.

У главном граду мере су једнаке оним на територији целе земље, па су у Београду дозвољена окупљања до 500 људи и то само уз одобрење Кризног штаба, маске су обавезне на затвореном јавном простору, превозу… Слична ситуација је и и у Нишу.

Ужички градски штаб за ванредне ситуације, поред постојећих које је прописала држава, планира да уведе још две мере у циљу спречавања ширења коронавируса – да се забрани емитовање живе музике у периоду од 23 до 06 сати и да се рад свих објеката у којима се организују јавна окупљања ограничи до 21 сат.

Разлог су, како за „Блиц“ каже др Јелена Раковић Радивојевић, градоначелника Ужица, погоршана епидемијска ситуација у протекле четири и недеље и неповољне прогнозе по питању истог.

Предлог ових мера град Ужице је 15. септембра послао Републичком кризном штабу, Министарству здравља и Институт „Батут“.

Штаб за ванредне ситуације града Ваљева је донео одлуку да се у Ваљеву одлажу све јавне манифестације и сва друга јавна окупљања у затвореном и отвореном простору до побољшања епидемиолошке ситуације.

Такође, обавезују се правна лица и предузетници која организују јавна окупљања у затвореном и отвореном простору на стриктно и доследно поштовање мера које су одређене Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ЦОВИД-19.града.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс