Србија

МОРАТЕ ЗНАТИ! „Грађани ће плаћати само фиксни трошак од 700 динара“

Можете ли смањити рачун за струју ако уградите соларне панеле?

Да ли је то превише компликовано или постоји једноставна процедура да се то учини, а да се половина трошкова пребаци на државу?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То су питања која је Телевизија Прва поставила потпредседници Владе Србије и министарки рударства и енергетике Зорани Михајловић.

„Расписан је конкурс за градове и општине за субвенционисање уградње соларних панела и та процедура би требало да буде завршена почетком октобра. Одмах након тога, општине ће расписати два јавна позива – један ка предузећима која ће вршити уградњу, а други ка грађанима. Реално је да грађани крајем октобра, почетком новембра потпишу прве уговоре“, казала је Михајловићева.

Како је додала, просечна потрошња српског домаћинства је 400 киловат-часова, а просечан рачун износи око 3.500 динара.

„Обично се уграђују соларни панели од 5 киловата који производе 430 киловат-часова, што значи да ће грађани плаћати само фиксни трошак ка дистрибуцији од 700 динара“, рекла је она.

Навела је и да такав панел кошта између 3.500 и 4.000 евра, а у просеку траје 25 година.

„Нема администрације. Људи који су раније покушавали да уграде панеле имали су 20 корака, чекали шест месеци до годину дана – ми смо све то склонили, комплетну администрацију. Грађанин се јавља на конкурс, добија уговор, добија половину новца, фирма инсталира панел, дистрибуција је онда дужна да провери да ли је све у реду у року од 5 дана и онда даје дозволу да енергија улази у систем“, поручила је министарка.

До децембра, очекује, биће постављени први соларни панели.

Према њеним речима, сличан пројекат – онај који се тицао замене столарије, показао се као успешан.

„Огромно је интересовање, зато ћемо имати још један конкурс за столарију, обезбедићемо новац, у новембру или децембру ће бити још један позив“, најавила је министарка.

Поручила је и да у том случају није тачно да људи морају да имају легализоване куће, већ да је довољно да су у процесу озакоњења.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/ПРВА