Здравље

Морате знати! ОВАЈ СИМПТОМ КОВИДА ЈАВЉА СЕ ПРВИ: Много је чешћи од губитка чула укуса и мириса

Један симптом короне јавља се чешће од губитка мириса и укуса показују подаци

Могуће је да се ради о једном од симптома болести ковида, а према писању студија чини се да око 40 посто особа које су болест имале су пријавиле као симптом сувоћу уста и може се јавити и пре било којег другог симптома.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Ради се о постотку пуно вишем од пријављених случајева губитка мириса и укуса“, додаје проф. Кевин М. Бyрд, из Америчког удружења за стоматологију. Ево што морате знати о овом симптому.

Зашто долази до сувоће уста?

Жлезде слиновнице производе слину која се испушта у уста, сува уста се јављају када се успори продукција слине и није само безазлен проблем, може узроковати проблеме с говором, гутањем и храњењем. Та иста слина штити и зубе и усну шупљину па када је нема довољно, може се развити каријес али и друге болне инфекције. Слина особа које имају Ковид садржи високу концентрацију вируса, а путем слине се зато може и открити.

Сува уста и ковид

Тим научника са Института Cambridge у Лондону и тим из Америке су идентифковали ACE2 рецепторе у ћелијама жлезда слиновница и ткиву у усној шупљини. Ради се о протеину који вирус који узрокује болест затвара у тело. Открили су и како се вирус може умножити у ћелијама жлезда слиновница. Прегледавајући особе које су имале благ облик болести, приметили су да управо они имају највише вируса у слини и да ће вероватно они пријавити губитак мириса и укуса, за разлику од оних који га немају у слини у тим количинама.

Слина се слива у уста која су и главни улаз у тело, а тако се лако вирус може пренети и на друге, појашњава др. Блаке Варнер. Управо то појашњава зашто се уз болест зна јавити губитак укуса и сува уста.

“Када прогутамо слину у којој се налази вирус, он ће лако доћи до грла, плућа па и црева“, додаје др. Бyрд. То би био додатан разлог зашто морамо носити маску у затвореним просторима – како бисмо заштитили себе али и друге. Не ради се дакле само о респираторним капљицама које улазе у плућа кроз нос, оне могу бити и у устима.

Још је једна мала студија открила како сува уста могу бити један од првих симптома болести. Око 60 посто испитаника је пријавило управо тај симптом који се јавио пре свих осталих симптома.

Шта још изазива сувоћу уста

Наравно да постоји пуно могућих разлога, па се може јавити као последица лекова које узимате, алкохола, кофеина или цигарета, али и неких медицинских стања. Проблем можете решити ако пијете доста воде, посебно током оброка. Жвакање жваке је такође опција. Правилна хигијена је једнако важна ако желите избећи каријес или друге упалне процесе. Но запамтите да, ако се симптом јави, може значити да имате Ковид и пре него се јаве остали симптоми.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс