Србија

МОСКВА ЗАБРИНУТА ЗБОГ КОСОВА! Руси послали поруку Србима! Амбасадор: Убеђен сам да ће Лавров искористити позицију Русије у УН како би…

Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишли су данас део српских војних снага које се налазе у стању повишене борбене готовости, а распоређене су у оквиру тактичких група које се налазе у Гарнизону у Рашкој, војној бази „Рудница“ и на правцу ка административном прелазу Јариње.

У посети српским војним снагама били су и амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко и изасланик одбране генерал-мајор Александар Зинченко како би се лично уверили у актуелну ситуацију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Харченко је овом приликом изразио подршку Русије ставу Београда и који је усмерен ка деескалацији ситуације на Косову.

– Код нас у Москви та ситуација изазива веома велику забринутост – рекао је амбасадор Русије.

Боцан Харченко је додао да је и председник Србије Александар Вучић на састанку Савета за националну безбедност формулисао пут и низ корака који би решили насталу ситуацију и који би развили нормализацију односа Београда и Приштине, што Русија такође подржава.

Амбасадор је указао да је одговорност за насталу ситуацију на косовским институцијама, и да гомилање снага на прелазима представља кршење и неиспуњавање споразума који су раније потписани.

Он је додао да су на делу провокације и претње упућене на терену Србима који живе на Косову.

Амбасадор Русије је указао да у дијалогу са Београдом код Приштине нема ниједног знака за тражењем компромиса што показује опасну линију Приштине и притисак који врши на Србе, а што може изазвати нове сукобе.

Боцан Харченко је указао и да постоји чудан, али штетан став западних партнера и САД који затварају очи пред насталом ситуацијом, а разлог за то су стари двоструки аршини, а сада видимо, како је навео, и вишеструке аршине, при чему се и Приштина и Београд позивају на уздржаност и деескалацију.

– При том се са српске стране не прави ниједна провокација, а понашање Београда је суздржано – истакао је руски званичник.

Боцан Харченко је закључио да се руски министар спољних послова Сергеј Лавров тренутно налази у Њујорку и да је убеђен да ће он искористити свој положај и позицију Русије у УН у циљу смиривања ситуације на заседању генералне Скупшитне светске организације.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Република.рс