Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Интересовање грађана Србије огромно: „Следеће недеље први уговори“

Први пројекат замене столарије у Србији приводи се крају.

„Зелена енергетика, коришћење ОИЕ у знатно већој мери него што је до сада био случај, зелено, модерно рударство 21. века, све је то део нове енергетске политике коју спроводе потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић. Без те политике не бисмо могли да спроводимо пројекте о додели субвенција о замени столарије и постављању соларних панела“, рекао је Милан Мацура, помоћник министарке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је, гостујући на ТВ Хепи, поручио да се први пројекат повећања енергетске ефикасности, односно замене столарије, приводи крају.

„Због лоше изолације и дотрајале столарије ми практично бацимо кроз прозор годишњу производњу једне ТЕ у Србији. Укупно су 52 јединице локалне самоуправе расписале позиве ка грађанима, данас и сутра то ће учинити и преосталих 15. Крајем следеће недеље очекујемо прво потписивање уговора са грађанима. Интересовање и компанија и грађана за овај пројекат је било огромно“, рекао је Мацура, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

Када је реч о соларним панелима, Мацура објашњава да ће процедура бити идентична као за замену столарије.

„Расписали смо јавни позив 3. септембра за доделу субвенција за соларне панеле и тај позив траје до 1. октобра. Процедура је иста као што је била у случају замене столарије. После тога, општине и градови ће расписати два јавна позива, ка компанијама које ће уграђивати панеле и ка грађанима. Али, да бисмо уопште причали о овој теми, било је потребно да Министарство рударства и енергетике најпре донесе нове законе. Влада је на предлог Министарства усвојила уредбу о купцу-произвођачу, и тиме се скраћују административне процедуре за уградњу соларних панела, практично их више нема. Оно што је кључно, када говоримо о уштедама, то је да грађани могу да очекују драстично смањење рачуна за утрошену електричну енергију“, објашњава Мацура.

Наводи да је просечна потрошња по домаћинству у Србији око 400 киловат-сати.

„Ако уграде соларни панел снаге пет киловата, који производи око 430 киловат-сати, то значи да ће плаћати само фиксни део, негде око 700 динара месечно. Такав соларни панел кошта отприлике 4.000 евра, пола те суме даје држава, што значи да се инвестиција од 2.000 исплати за 6 до 7 година, а радни век соларних панела је и до 25 година“, појаснио је.

Он је поновио да ће Министарство и у наредним годинама расписивати неколико јавних позива годишње за субвенционисање замене столарије и постављања соларних панела и да ће у ту сврху бити одвојено више од 150 милиона на годишњем нивоу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92