Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! КФОР појачао патроле! Војска Србије и даље на терену: Непознати дрон надлетао Јариње

Протест Срба са КиМ због одлуке Приштине о замени регистарских таблица, ушао је у другу седмицу.

На терену нема наговештаја скорог решења. Не повлаче се припадници специјалне јединице косовске полиције. Због њиховог присуства не повлаче се Срби.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ЕУЛЕКС спреман да помогне

Шеф Мисије владавине права и закона Европске уније на Косову (ЕУЛЕКС) Ларс Гунар Вигемарк изјавио је да је имао веома користан састанак са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи у вези са актуелном ситуацијом на прелазима Јариње и Брњак на северу КиМ.

„Данашњи састанак са председницом Вјосом Османи је био веома користан у вези са блокадама на два заједничка прелаза између Косова и Србије“, написао је Вигемарк на Твитеру.

„Еулекс је распоредио извиђачке тимове на оба прелаза пре недељу дана и спреман је да помогне заједно са НАТО и КФОР“, поручио је он.

КФОР појачао патроле

Командант КФОР-а, генерал-мајор Франко Федеричи саопштио је вечерас поводом ситуације на северу КиМ да је Кфор предузео додатне кораке на терену, појачавши патроле дуж главних саобраћајница где су блокаде и разместивши своје јединице на прелазима Јариње и Брњак, у складу са својим мандатом који проистиче из Резолуције УН 1244.

У саопштењу достављеном Танјугу наводи се да је Кфор обавио разговоре са свим странама које би могле да допринесе окончању протеста.

„Усвојене мере, о којима је претходно разговарао командант Кфора са свим институцијама на Косову, као и градоначелницима општина на северу, имају за циљ спровођење брзе деескалације тензија насталих прошле недеље и обнављање безбедног и сигурног окружења и слободе кретања за све заједнице на Косову“, наводи се у саопштењу КФОР-а.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92