Србија

Најновија вест! УЛТИМАТУМ БЕОГРАДА ПРИШТИНИ: Четири захтева Србије!

Београд тражи да се испуне четири захтева како би се наставио дијалог у Бриселу

Наводи се да није реч о никаквим новим захтевима или уценама, већ је реч о захтевима који произлазе из потписаних споразума које Приштина годинама опструира или одбија да испуни.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након упада специјалних јединица РОСУ на на север КиМ како би спровели одлуку о забрани српских таблица на КиМ, председник Србије Александар Вучић јасно је рекао да у овом тренутку не види смисао наставка разговора. Он је изнео кључне тачке за наставак дијалога: да Брисел каже постоји ли Бриселски споразум или не, да се наоружане трупе повуку са севера, да се поништи пресуда Ивану Тодосијевићу и да се обезбеде лиценце за две српске компаније за снабдевање струјом.

Тиме је практично указао и на најспорније тачке споразума из Брисела које албанска странка не спроводи.

1. Формирање ЗСО

Пприштона 3.077 дана није испунила обавезу формирања Заједнице српских општина, која је кључна тачка Бриселског споразума, потписаног 2013, па зато из Београда стиже питање да ли тај документ и даље важи. Тај споразум ратификовала је и приштинска скупштина, што значи да би он за косовске Албанце требало да има снагу међународно-правног уговора. Међутим, уставни суд тзв. Косова суспендовао је 22 од 23 тачке из споразума о формирању ЗСО, чиме хоће да ову заједницу сведе на ниво невладине организације, што је за Београд неприхватљиво и није у складу са Бриселским споразумом.

2. Долазак специјалаца само уз дозволу

Према договорима из Брисела, Приштина не може да шаље тешко наоружане снаге, ни полицијске, ни било које друге, на север Косова, без дозволе Кфор и сагласности српске заједнице на КиМ. И генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, пре неколико месеци, поновио је да тзв. косовске безбедносне снаге , од којих Приштина иначе противно међународном праву жели да направи војску, не могу на север без зеленог светла Кфора и Алијансе.

3. Енергетика

Београд је до сада у више наврата током дијалога у Бриселу тражио да се региструју две српске компаније, што је предвиђено споразумом из 2013, како би се несметано наставило снабдевање електричном енергијом севера Космета. Приштина упорно одбија да изда лиценце за две српске фирме, „Електросевер“ и „ЕПС трговина“ које би на Косову функционисале као ћерке фирме ЕМС.

4. Правосуђе

Пресуда Ивану Тодосијевићу зато што је изнео истину о случају Рачак, не само да је отворила „лов на Србе“ због изговорене речи, него је указала и на још једну тачку Бриселског споразума коју Приштина не поштује. Наиме, у трочланом апелационом већу које је судило Тодосијевићу, двоје судија морали су да буду Срби, што није био случај.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости/Ало!