Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Уводи се безбедносни елемент!

Министар финансија Синиша Мали каже да Србија иде у корак с временом, јер ће корисници као фискални уређај моћи да користе таблете, рачунаре и мобилне телефоне.

Говорећи о новом моделу фискализације, он је оценио да такав систем само унапређује пословање у Србији и олакшава рад.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Порески обвезници ће од сутра моћи преко портала еПорези да пријављују пословни простор и пословне просторије у којима обављају делатност за коју је неопходно коришћење фискалног уређаја.

„Од 1. октобра креће пријављивање за све продајне објекте и фискалне уређаје. Безбедносни елемент ће бити саставни део сваког уређаја који ће бити у комуникацији са Пореском управом“, најавио је Мали, који је данас, како је рекао, први пут презентовао тај елемент.

Обавеза обвезника фискализације је да пре почетка коришћења електронског фискалног уређаја за издавање фискалних рачуна, Пореској управи електронским путем доставе податке о пословном простору и пословним просторијама ради генерисања јединствене ознаке, како би могли да започну процес еФискализације. Како је раније саопштено, након провере достављених података, Пореска управа одлучује о пријави у року од три дана од дана подношења. О томе доставља обавештење подносиоцу пријаве у електронском облику. Обавештење садржи јединствену ознаку пословног простора и пословне просторије, која ће се користити у електронском фискалном уређају.

На нови модел фискализације фискални обвезници треба да пређу у периоду од 1. новембра 2021. до 30. априла 2022. године. Оно што је важно јесте да неће бити додатних трошкова за привреднике приликом увођења система, а укупни износ субвенција за ове намене износиће шест милијарди динара. Тај новац биће директно уплаћиван сваком пореском обвезнику који ће тако покрити трошкове обезбеђења неопходног уређаја.

Наиме, према ранијим најавама, привредници ће од 15. октобра, преко сајта Пореске управе, моћи да се пријављују за државне субвенције.

Гостујући на ТВ Пинк, министар је истакао да ће до краја године сва јавна предузећа прећи на систем електронских фактура.

„Огромна корист за привреду ће бити од тога, јер ћемо ПДВ враћати истог дана“, напоменуо је.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92