Свет

НАСТАО ПОТПУНИ ХАОС! Специјалне јединице тврде да су преузеле власт: Заробљен председник?

Војне снаге које тврде да су преузеле власт у Гвинеји – у кратком телевизијском обраћању саопштиле су да су ставиле ван снаге Устав те западноафричке државе.

Претходно се у недељу чула пуцњава из ватреног оружја у близини председничке палате у престоници Конакрију. Како јавља агенција Ројтерс – неколико извора потврдило је да је за немире одговорна елитна војна јединица коју предводи бивши француски легионар Мамади Думбуја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође, Ројтерс јавља да је неидентификовани војник, огрнут заставом Гвинеје и окружен осморицом наоружаних војника, изјавио да се планира оснивање прелазне владе – и да ће детаљи о томе бити касније објављени.

Објава је емитована пошто су се на друштвеним мрежама појавили снимци који су приказивали председника Алфа Конде кога су у спаваћој соби окружили припадници специјалних снага. Агенција Ројтерс није успела да потврди веродостојност тих видео записа, преноси Глас Америке.

Министарство одбране Гвинеје саопштило је да је покушај побуне угушен.

„Председничка стража, коју су подржали војници лојални државним одбрамбеним снагама спречила је претњу и одбила групу нападача. Акције се настављају како би се успоставио мир“, наводи се у саоштењу Министарства одбране.

Ројтерс јавља и да су пре реаговања гвинејског Министарства одбране објављени и видео снимци патролирања војних возила улицама Конкарија.

Један војни извор посведочио је да је затворен једини мост који повезује копно са подручјем Калуа – у ком се налази већина државничких здања и министарстава. Бројне, тешко наоружане војне снаге, биле су распоређене у здању палате, навео је исти неименовани извор за агенцију Ројтерс.

Гвинеја је бивша француска колонија која је унутрашњу самоуправу стекла 1956, а независност је проглашена 1958. године.

Актуелни председник Алфа Конде на власти је од 2010. године. Током 2011. преживео је покушај атентата. У фебруару 2013. у земљи су насилно сузбијени протести опозиције. Други председнички мандат Конде је обезбедио након победе на изборима у октобру 2015.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс