Србија

НЕМА ВИШЕ РОШТИЉАЊА У ДВОРИШТУ И НА ТЕРАСАМА: Донета одлука о кућном реду, казне и до 150.000 динара

Комшијско дружење уз распаљивање ћумура на тераси зграде од 1. јануара следеће године одлази у прошлост

Са њим иде и специфичан укус роштиља испеченог на ћумуру, који Београђани неће моћи да окусе бар у локалима брзе хране у стамбеним зградама. За непоштовање ових измена Одлуке о кућном реду, које су усвојене на последњој седници Скупштине града, следи удар по џепу до чак 150.000 динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи у изменама одлуке, које су донете пре свега јер је ово један од главних узрока пожара у зградама у последње време, али и најчешћи повод за пријаве послате општинским инспекцијама, забрањује се употреба отвореног пламена због непосредне опасности од пожара. Ове одредбе односе се и на заједничке делове, попут тераса и дворишта, али и на посебне делове, односно станове и терасе власника.

– За појединца запрећена је казна од 25.000 динара – стоји у одлуци. – За прекршаје ће се правно лице казнити износом од 150.000 динара, а одговорно лице у правном лицу износом 25.000 динара.

Како је истакао заменик градоначелника Горан Весић образлажући одлуку, отворени пламен најчешћи је узрок пожара у стамбеним зградама у престоници:

– Одлуку смо сачинили сходно извештајима МУП. У марту пре почетка короне, избио је стравичан пожар у коме је погинуло неколико људи. До 1. јануара они који треба да се припреме, имаће довољно времена, а више неће бити мириса печених паприка на тераси.

Искуства професионалног управника Љубише Бановачког показују да је највише притужби на рачун локала брзе хране долазило са Старог града где су локали махом у зградама. Како наводи, многи од њих, који су били затрпани притужбама комшија, већ су почели да се преоријентишу на гас или спремање хране помоћу плинске боце.

– Имамо ћевабџиница које су стално биле на удару, а пошто знају да их чекају измене, већ су промениле технику – објашњава Бановачки.

– Осим тога, ни станари, као што се до сада дешавало, неће моћи да се окупе на тераси и распале роштиљ.

Сада могу само електрични. Осим мириса, који је сметао, правиле су се и наслаге на фасадама, а пожари су најчешће били последица тога.

С обзиром на то да је сезона прављења зимница, печења паприка на терасама и заједничким просторијама и даље има, али махом на електрични роштиљ или шпорет.

ПЛИНСКЕ БОЦЕ ПОД КОНТРОЛОМ

Одлука која се спрема за следећу годину регулисаће плинске боце у стамбеним зградама, у домаћинствима, али и локалима. Како је речено, биће уведена строга контрола, тако да ће моћи да се користе само атестиране боце

Извор: penzionisani.rs