Регион

НЕМАШ КОВИД ПОТВРДУ – НЕМА ГОРИВА! Нове мере ступиле на снагу, регистровани и први инциденти

Корона је поново узела маха

У Словенији се од данас, због раста броја новозаражених, примењују нове, оштрије епидемиолошке мере.

Први дан примене пооштрених епидемиолошких мера у Словенији у среду протиче уз понеко негодовање вакцинисаних, а највише незадовољства је међу возачима који без ковид потврде не могу да наточе гориво у своје возило.

Већина дистрибутера ригорозно примењује правила о ПЦТ услову (они који су оздравили, вакцинисани, тестирани), која је Влада донела у суботу, што значи да пумпу за гориво активирају тек кад возач документима докаже да је оздравио од ковида-19, да је вакцинисан или има негативан тест не старији од 48 сати.

Како преносе словеначки медији, на пумпама је због таквог поступка дан пред увођење нових мера промет био већи, али радници кажу да није било застоја и да није тачно како је било доста оних који су гориво точили у канистере, како би се осигурали док рестрикције трају.

Једини инцидент повезан са новим правилима за точење бензина, преносе Словенске новице, догодио се у среду ујутро у Брежицама, где је возач, незадовољан објашњењем да без ковид-потврде не може до горива из протеста закључао возило на месту где је дошао и тако блокирао остале, због чега је позвана полиција, а паук возило однео.

Влада је на сам дан примене нових правила од обвезног ПЦТ услова изузела возаче у међународном транспорту, па они гориво могу да наточе без већих ограничења, осим што морају да носе маску приликом плаћања.

Правило о обвезном ПЦТ услову, уз ретке изузетке, за низ делатности и економских активности, како за запослене тако и за кориснике услуга, влада Јанеза Јанше донела је због погоршане епидемиолошке ситуације, а не искључује да ће се увести и додатне рестрикције ако се број вакцинисаних брзо не повећа, а број новозаражених и хоспитализованих настави да расте досадашњим темпом.

У последња два дана у Словенији је потврђено скоро 2800 нових зараза коронавирусом. У последња 24 сата било је 1364 новозаражених, на тесту је сваки пети тестирани био позитиван.

Од последица болести умрло је још 6 пацијената, у ковид болницама се број хоспитализованих и даље повећава, па их је сада 347, од чега 75 на интензивној нези, објавила је влада, која ће о могућим новим мерама поново расправљати у четвртак.

Извор: Јутарњи лист/srbijadanas.com