Србија

ОД СУТРА НА СНАГУ СТУПАЈУ НОВЕ МЕРЕ ПРОТИВ КОРОНЕ: Казне ће бити ригорозне!

Од сутра сви угоститељски објекти могу да емитују музику у баштама радним даном до 22 сата, а петком и суботом до 23 сата, осим на три локације у граду, где ово ново правило неће важити, одлука која је донета на седници Скупштине града пре седам дана.

Ресторани могу да емитују музику унутар објекта, али она мора да буде прилагођена да се не чује у башти, појасни је данас заменик градоначелника Горан Весић, гостујући на ТВ Пинк. На тај начин ће се, како је рекао, заштитити десетине хиљада људи који су изложени „малтретирању од стране угоститеља“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Та одлука важи за читав град, осим за три зоне које обухватају Скадарлију, Аду Циганлију и приобаље. На ове зоне, које су важне за туризам града, примењиваће се нови Закон о буци који је иначе у процедури. Он Граду даје веома широка овлашћења, што значи да ће сваки наш комунални милиционар имати мерач буке којим ће на лицу места утврђивати ниво буке и моћи ће одмах да затвори објекат, да одузме средство са кога се емитује бука, а казне су врло ригорозне – рекао је Весић.

Он је поручио свим угоститељима да поштују ову одлуку и додао да комунлана милиција обилази све ресторане на територији града који емитују музику, упозоравају власнике ресторана на ригорозне казне.

– Град чврсто стоји иза угоститеља и ја сам се борио да они раде, и када нигде у Европи нису радили, али нико нема права да малтретира грађане је они имају право на приватни живот и свој мир – рекао је Весић.

Весић је раније изјавио да од уторка треба сви се прилагоде овој одлуци.

– Ми ћемо у недељу и понедељак обићи све ресторане у граду на које се односи одлука, обавестити их да у уторак она ступа на снагу, тако да ћемо од уторка бити ригорознији – рекао је Весић.

Иначе, Нацрт новог Закона о буци био је на јавној расправи до 23. јуна и ускоро се очекује и његово усвајање.

Према овом закону, комунална милиција ће мерити ниво буке на лицу места, затварати објекте и писати казне, али то није све.

Казне и до 150.000 динара

Када Закон буде усвојен, комунални милиционер ће имати апарат за мерење буке, на лицу места ће моћи да мери буку, да опомене онога ко то ради, да казни прекршајном казном, да привремено затвори објекат, забрани обављање делатности у неком периоду или да одузме средство са кога се емитује бука.

Иначе, за кршење ове одлуке прописане су највише могуће казне и то 150.000 динара за правна лица, 25.000 динара за одговорно лице у правном лицу и 75.000 динара за предузетника.

А како изгледа живот када си стално изложен буци, најбоље знају станари Цетињске улице, који су због тога пресавили табак, тужили Град Београд и добили на суду.

„То звучи као детонација у кући, све се тресе. Ми стално гледамо код кога ћемо да гостујемо викендом. Сад тражимо где ћемо преко лета, јер је ово неподношљиво, не можемо ни прозор да отворимо. Откако су попустили мере, још горе је него раније, јер надлежни уопште више не желе да се баве тиме“, испричала је раније за „Блиц“ Биљана Метлаш, једна од становница ове улице.

Одлука о сплавовима

Весић је Истакао и да ће новом одлуком о сплавовима бити дефинисана обавеза плаћања места.

– Они сада ништа не плаћају и то ће се променити, мораће да лицитирају за места и плаћају обавезе према Граду. Београд ће, наравно, онима који су легални обезбедити струју, воду и све што је потребно, а са друге стране постојаће и обавеза да власници чисте око својих сплавова. Уколико то не буду учинили, плаћаће казну. Уводимо ред у Београд, то је политика којом желимо да покажемо да је Београд добро место за живот свих људи – истакао је Весић.

Извор: Блиц

Ознаке