Регион Србија

ОДЛУЧЕНО! Србија и цео Западни Балкан на црвеној листи!

Министарство здравља Аустрије израдило је нову уредбу о епидемиолошким мерама, којом су Србија, али и све остале земље Западног Балкана, стављене на „црвену листу“

Поред Србије и осталих земаља Западног Балкана са листе земаља са ниским епидемиолошким ризиком „испале“ су и САД, Јерменија, Азербејџан, Брунеј, Израел, Јапан и Тајланд. Из тих земаља је од сада могуће у Аустрију ући само уз потврду о потпуној имунизацији.

На „зелену листу“ стављен је једино Уругвај, који је до скоро био међу земљама где се шири нови сој. Иначе, уредба је донела још једну новину, а то је продужење рока важења вакцинације са девет на 12 месеци. До сада је важило правило да се лице третира као вакцинисано девет месеци од пријема друге дозе, а од сада се тај рок продужава на 360 дана.

Нова уредба требало би, према министарству, да буде објављена идуће недеље, пре ступанај на снагу нових епидемиолошких мера, које су најављене за среду, а које предвиђају ограничења пре свега за невакцинисане. Наиме, од 15. септембра мере ће се пооштравати на основу попуњености капацитета на интензивној нези.

Тако од среде, када се очекује попуњеност од 10 одсто, ступају на снагу нове мере, које предвиђају да невакцинисана лица морају да носе маске вишег нивоа заштите, ФФП2 у свим продавницама, док ће ту врсту маске вакцинисани и излечени од ковида морати носити само у продавницама намирница, супермаркетима, и јавном превозу.

Такође се смањује и рок важења антигентеста на 24 сата, а ПЦР теста на 48 сати, чиме ће бити потребно чешће тестирање невакцинисаних ако желе у кафиће, ресторане, биоскопе…

Када капацитети интензивне неге буду достигли ниво попуњености од 15 одсто, ступају на снагу даља пооштрења која предвиђају, пре свега, да на велике манифестације са више од 500 људи и у локале ноћне гастрономије могу ући само лица која поседују сертификат о вакцинацији или прележаном ковид-19. То значи да ће моћи да уђу само вакцинисани и излечени, али којима од обољења није прошло више од шест месеци.

Власти још морају решити да ли то важи само за госте или и запослене. Министар здравља Волфганг Микштајн најавио је да би ова мера могла бити, касније прошиена на сву гастрономију и хотелијерство.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

септембар 2021.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930