Србија

Огласио се доктор Ђерлек! ЗА ДВЕ НЕДЕЉЕ ОЧЕКУЈЕМО НАЈЈАЧИ УДАР ДЕЛТА СОЈА! Ове мере се неће свидети грађанима!

Др Мирсад Ђерлек је открио да у наредних две, најкасније три недеље очекује најјачи удар делта соја

– Нажалост, много јачи него што смо очекивали. Не искључујем и мере које се неће свидети грађанима – смањење окупљања и рада угоститељских објеката, ноћних клубова. Основни циљ нам је да заштитимо животе и здравље људи, а то нема цену – каже др Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Запели смо на 51,7 одсто пунолетних вакцинисаних и не мрдамо. Имате ли уопште идеју како да се померимо с мртве тачке? О томе се разговара сваки дан и можда већ на наредној седници кризног штаба биће озбиљне приче како то да решимо – рекао је.

Мирсад Ђерлек је открио на који начин ће се подстаћи грађани да се вакцинишу.

– Размишљамо и о лутрији и сличним подстицајима, а ускоро ћемо знати и да ли ће то бити у комбинацији с препорученом вакцинацијом за одређене категорије, али не бих ништа да прејудицирам. Ситуација се погоршава, имамо велики број невакцинисаних у болницама, завршавају и на респираторима, свакодневно више од 15 људи губи живот, морамо да реагујемо – открио је Ђерлек.

Седница кризног штаба

– Седнице кризног штаба се, фигуративно речено, одржавају сваки дан, нон-стоп се разговара телефоном или састаје јер су низак проценат вакцинације и доминација делта соја проблеми које морамо хитно да решимо. И молим и медије и грађане да не врше притисак на кризни штаб, како би донео одлуку која би заиста имала ефекта.

Да ли нас у фебруару очекује и четврта доза вакцине и тако на сваких шест месеци?

– Многи који нису из медицине дају себи за право да дискутују о корони и вакцини, што ствара велику заблуду код грађана, а то нам уопште не треба. С друге стране, поштујем колеге, међу којима има и уважених професора, који причају о четвртој дози, али приоритет државе и здравственог система је повећање броја имунизованих. Вакцинисали смо свега 51,7% пунолетних с обе дозе, али већ причамо о четвртој! Број један нам је да повећамо прву и другу дозу, одмах после тога је трећа за пацијенте који су приоритетни, којих је до 400.000, а болују од тешких болести праћених смањеним имунитетом. Иде и јесен с респираторним инфекцијама, па и грип који ће трајати до марта, а вакцина код таквих пацијената полако губи ефекат и мора им се дати трећа доза. Радује ме што већ имамо одличан одзив – око 200.000 грађана примило је трећу дозу – рекао је Ђерлек.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир / Информер