Србија

Огласио се доктор! НЕЋЕ ВАКЦИНЕ ПО СИСТЕМУ НЕ МОЖЕ НАМ НИКО НИШТА: Кон открио све о ковид пропусницама и ђацима! Ево шта нас чека!

Имамо неку потребу да певамо „не може нам нико ништа, јачи смо од судбине“, то је наш мото и у тој наводној снази заборављамо да имамо врло снажно оружје са којим можемо да се штитимо, рекао је епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон. Нагласио је да се већина оних који не желе да се вакцинишу ослања на измишљотине.

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон рекао је да се искрено нада да ће ковид пропуснице бити уведене и да је из Градског завода за јавно здравље покренута иницијатива да треба да се окупљају они људи који су заштићени или тестирани негативни.

– Ми смо још у априлу из Градског завода то проследили Граду. Кризни штаб Града Београда је то проследио као питање Кризном штабу и добио одговор да то никад није било на дневном реду, да је то противуставно – казао је Кон.

Додао је да је један део Кризног штаба упорно инсистирао на ковид пропусницама и да сматрају, са становиштва јавног здравља, интерес народног здравља на првом месту и да не мисле да је то противуставно.

Кон је навео да и даље није расправљано о томе на којим местима ће се спровести увођење ковид пропусница и да је у току припрема за потенцијално спровођење.

– Најважније је да људи схвате да организована весеља било где треба да буду на овај начин, да се поштује окупљање људи који су заштићени. Биће лакше и ономе који организује свадбу, да држава стоји иза тога, него да свако доноси доказ о томе да је заштићен – казао је Кон.

Говорећи о одржавању фестивала и масовних догађаја током лета, Кон је поручио да се нигде није погрешило и да сматра да је код већине људи на националном нивоу донета одлука, попут референдума, да не поштују мере, иако их добар део људи поштује.

– Задоминирао је став да је бесмислено носити маске, задоминирао је став да не треба да се вакцинишемо. Имамо неку потребу да певамо и да ‘не може нам нико ништа, јачи смо од судбине’, то је наш мото и у тој наводној снази заборављамо да имамо врло снажно оружје са којим можемо да се штитимо, а са друге стране заривамо главу у песак, као да се ништа не догађа, не видимо људе који умиру, не видимо здравствене раднике који се сатиру од посла – нагласио је Кон.

„Они који не желе да се вакцинишу ослањају се на измишљотине“

Члан Кризног штаба је навео да се они који не желе да се вакцинишу ослањају на измишљотине.

– Јер је неко измислио и замислио неку ситуацију и представља је као истину и онда само надовезује једно на друго и прави конструкције које су комплетно измишљене. Када се базира све на измишљотини и доноси одлука, то је дубоко погрешно – казао је Кон.

Додао је да се питање поверења ствара деценијама и да се они који се баве вакцинацијом деценијама непрекидно боре са антивакциналним ставовима.

Говорећи о школама, Кон је навео да је у питању „надувавање“ и да је у Београду захваћено 60 школа, да је у основним школама захваћено 250 ученика, а у средњим њих 213.

Додао је да наставу у Београду похађа око 160.000 ученика и да вирусом није захваћен ни један одсто ученика.

– Пошто деца релативно брзо преболевају, то није ништа. Оно што сам ја рекао да је то ужасно захтевно, јер ми ове бројеве не би имали да свако дете, сваки родитељ није испитан од епидемиолога. Четири стотине родитеља испитати и држати под неким надзором који је телефонски – казао је Кон.

„Потпуно ми је јасно да се деца неће вакцинисати“

Када је реч о вакцинацији деце, Кон је истакао да му је потпуно јасно да се деца неће вакцинисати, али да има око 10 одсто деце која би морала да се вакцинишу због свог здравственог стања.

– Ако гледате колико је то, на популацију од 12 до 17 година, то је близу 400.000. Десет посто је 40.000. Ми сада имамо негде око 6.000 вакцинисане деце. То само показује какав је однос према деци. Невакцинисање те деце је директни атак на њихову здравствену безбедност. С друге стране, одлука да се деца не вакцинишу, коме припада? Прво и основно, педијатри су најодговорнији да ли се деца вакцинишу или не и онда долазимо до родитеља и личне одговорности и да ли треба деца да се систематски вакцинишу или не. Засада је став да не треба – казао је Кон.

Истакао је да морамо да схватимо да деца нису угрожена и да не треба да се чудимо што епидемија траје, пошто смо се одлучили за природни ток вируса.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/РТС

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

септембар 2021.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930