Србија

ОГЛАСИО СЕ ОРБАН: „Треба нам Србија, у супротном – патићемо“

Фото: Јутјуб

Премијер Мађарске Виктор Орбан на Бледском форуму казао је да Србија треба да буде примљена у Европску унију.

„Србија је кључна земља. Без пријема у ЕУ, нема разлога да причамо о безбедности и идентитету. Европи треба више Србија, него што Србији треба ЕУ. У супротном безбедност ће патити“, навео је Орбан на панелу говорећи о проблему миграција.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је истакао да постоје три ствари које би могле да буду битне за све.

„Под један и нико не прича о томе, ЕУ је најбоље место у свету што се тиче стандарда, људских права и слобода, али се ништа не говори о расту. Како ћемо то да унапредимо? Не видим решења. Под два, Ангела МЕркел напушта политику и нећемо имати снажног канцелара, то је чињеница. Моје питање је (у случају кризе): Ко ће да направи позив да се нешто нареди? Под три: сви говоре о владавини закона и када дођемо до Западног Балкана и. кажете да смо део Европе. Искрено, ми смо били ентузијасте о процесу интеграције. Више нема толико ентузијазма. Зато смо направили механизме и креирали Отворени Балкан. Некима се то не допада, али нас то није брига“, казао је Вучић надовезујући се на речи Орбана.

Председник Србије осврнуо се на Северну Македонију и навео да ништа није било од обећања за европске интеграције ако промене име.

„Не тражимо помоћ, само кажем истину“, казао је он и навео да ће Србија учинити све да очува стабилност у региону.

„После Брегзита, Европи је требало да се прошири. Уместо тога, осуђује све што се дешава у ЕУ и не види ширу слику. Да ме не схватите погрешно, остајемо ка путу ка ЕУ, али морамо да радимо снажно и да унапређујемо услове за наше људе“, казао је Вучић.

Председник Европског парламента Давид Сасоли казао је разочарање Србије „велики ударац за ЕУ“, истакавши да неке земље Балкана чекају деценијама вести које се тичу напретка у евроинтеграцијама.

„Зашто не можемо дати време када ће бити примљене? Питају нас да се придруже нашој фамилији. То је парадокс“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92