Србија

Огласио се Тиодоровић! СРБИЈА ПРЕД ОДЛУКОМ О КОВИД СЕРТИФИКАТИМА! Ево за кога ће важити нова правила!

Премијерка Ана Брнабић рекла је да ће за неколико дана бити донета одлука о увођењу ковид сертификата за боравак у ноћним клубовима, баровима, ресторанима и кафићима, и то – у унутрашњем делу, а ову иницијативу државе подржао је велики број и стручњака и угоститеља!

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да ће ови сертификати бити „широко примењивани и додао да ће у тим пропусницама бити забележено ко је био одговоран и заштитио се са најмање две дозе вакцине, али и подаци о онима који се контролишу, било да је то антигенски или ПЦР тест или имају потврду инфектолога да су прележали болест и стекли природни имунитет.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Увођење ковид сертификата подржао је и Миша Релић, председник Удружења ноћних клубова.

– Не видимо други начин за функционисање и максимално ћемо се придржавати правила с тим да очекујемо да нас кризни штаб консултује, контактира око неких детаља, пре свега да би се донела правила која на терену можемо да спроведемо.

Ово је једина могућа одлука за спас послова наших запослених и наших фирми – рекао је Релић за Курир и додао да је процена да ће у почетку вероватно бити мање гостију, али да верују да ће се добар део популације младих вакцинисати како бисмо могли да живимо нормално.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је за ТВ Прва да ће Град Београд испоштовати сваку одлуку кризног штаба, те да је за Град важно да ради привреда:

– Нисмо се никада мешали у то какве ће епидемиолошке мере бити у објектима, само смо инсистирали на томе да угоститељи раде. За нас је важно да ради привреда, угоститељи, а које ће мере доносити Кризни штаб, што се нас тиче, свака ће бити испоштована.

Са друге стране, проф. др Радмило Јанковић, заменик директора УКЦ Ниш истакао је за Курир да ову иницијативу подржава, али да она није довољна:

– Подржавам, али се њом јако мало постиже. Ако се одлука прошири и на догађаје, позоришта, тржне центре, биоскопе може имати неког, пре свега психолошког, ефекта на повећан обим вакцинације. Међутим, није довољна и имаће јако скроман ефекат на смањење броја заражених, хоспитализованих и умрлих.

Старији су за, млади се противе

Курир је недавно урадио анкету која показује да се старији суграђани слажу са увођењем ковид сертификати, млади, који су у највећој мери и посетиоци кафића, ресторана, клубова и барова, а који су и најмање вакцинисани у односу на целокупну популацију, против су ове одлуке. Млади су у нашој анкети углавном навели да су противни пропусницама, јер сматрају да је то дискриминација.

Чињенице

Ово ће садржавати ковид сертификати
– Име и презиме

– Да ли је особа вакцинисана, и ревакцинисана, када и којом вакцином- Да ли је и када рађен антигенски или ПЦР тест

– Присуство антитела након прележане болести

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир/Ало.рс