Србија

ОГЛАСИО СЕ ВУЧИЋ: „Уговорили смо линију реномиране немачке компаније, снабдеваћемо и земље региона и Европе“

Београд — Председник Србије Александар Вучић присуствује церемонији полагања камена темељца за изградњу фабрике за производњу вакцина.

„Налазим се на изузетној локацији, поносан што почињемо градњу нових капацитета за производњу и пуњењење вакцина“, рекао је Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је рекао, на тај начин, заједно са кинеским и емиратским партнерима решавамо и део регионалних и глобалних проблема.

„Снабдеваћемо вакцинама не само Србију већ и земље региона и Европе“, истакао је Вучић.

„До краја марта 2022 године имаћемо први погон, прва фаза, а већ од априла моћи ћемо да се појавимо на тржишту са вакцинама“, казао је.

Према његовим речима, производни капацитет фабрике биће 40 милиона доза годишње а производићемо 30 милиона доза.

„Ово је наше заједничко улагање а за пуњење и затварање вакцина уговорили смо линију реномиране немачке компаније Синтегон“, казао је председник Србије додавши да фабрика мора бити изграђена по највишим стандардима. „Они поседују све заштитне системе од контаминације по највишим стандардима“, истиче Вучић.

„Овде ћемо имати 180 запослених, а укупно ћемо запослити 300, од чега ће 40 одсто бити високо квалификовани“, истакао је Вучић.

Како је додао, ова сарадња Србији гарантује мирнију будућност.

„Ова фабрика биће нам потребна у наредних 100 година, не само за корону. То је огроман технолошки напредак за нашу земљу“, нагласио је.

„Када почнемо да производимо вакцине за животиње, видећете како ћемо да зарађујемо велики новац у будућности“, казао је председник Србије.

Полагање камена темељца за фабрику вакцина обављено је у земунском насељу Соко Салаш, у делу привредне зоне Ауто-пут. Камен темељац су заједно положили председник Србије Александар Вучић, амбасадорка Кине у Србији Чен Бо, Калдун Ал Мубарак генерални и извршни директор компаније Мубадалс и члан управног одбора компаније Група 42, генерални директор компаније Група 42 Пенг Сијао.

Фабрика за производњу кинеског Синофарма гради се уз заједничко улагање Србије, Кине и Уједињених Арапских Емирата.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92