Србија

ОТКРИО ЦЕО ПЛАН! Питање Косова се решава до краја Бајденовог мандата! Ево шта следи!

Ескобар, који је претходно био заменик америчког амбасадора у Србији, а функцију је почетком септембра преузео од Метјуа Палмера, каже да су САД интензивно ангажоване са европским партнерима због појачаних тензија између Србије и тзв. Косова и да се надају напретку у наредних недељу дана.

Србија и тзв. Косово треба да се уздрже од штетне реторике, разговарају о питању регистарских таблица у Бриселу, и не милитаризују тренутну ситуацију на граници, поручио је у разговору за Глас Америке Габријел Ескобар, заменик помоћника државног секретара за европска и евроазијска питања и нови изасланик Стејт департмента за Западни Балкан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ескобар је у интервјуу открио да САД очекују да преосталих пет чланица ЕУ које нису признале Косово то што пре учине и додао да се нада да ће питање јужне српске покрајине бити свеобухватно решено током првог Бајденовог мандата, „како би се наставило са даљим напретком“.
Ескобар додаје да је у свакодневном контакту са Мирославом Лајчаком, представником ЕУ за дијалог Србије и тзв. Косова.

– Он има неке одличне предлоге, покушава да обе стране, када је реч о питању регистарских таблица, доведе у Брисел да разговарају о одрживом решењу, и постоје нека добра решења, али на двема странама је да се договоре да разговарају о томе, оду у Брисел и размотре то питање. Међутим, мислим да је на обе стране задатак да не милитаризују ово питање, да не шаљу специјалне јединице у место где постоји КФОР и где нема потребе за тим. Тако да бисмо, у вези са питањем таблица, волели да видимо неки помак у Бриселу негде у наредних седам дана –

Да ли је време за нови приступ?

Амерички дипломата додаје да је потребно решавати много непосредних питања, као што су питања несталих особа и енергетике – уз нагласак да све треба да се одвија кроз дијалог, каже Ескобар.

САД се залажу за решење засновано на међусобном признању две „земље“ и подржавају дијалог под покровитељством ЕУ, али тај процес траје већ 10 година без много напретка. На питање да ли је време за нови приступ Ескобар каже да је време да се обнове напори на дијалогу.
– Дијалогу је потребна подршка, европска подршка. Рекао бих да, уз дужно поштовање према европским колегама, људи у региону нису увек сигурни да их Европа жели, тако да Европа мора да им пошаље поруку да ће те земље бити чланице ЕУ и да ће бити чланице у неком разумном року. Дијалог Косова и Србије је део тих напора, али се они односе на цео региону, укључују Босну и Херцеговину, Северну Македонију и Црну Гору, тако да порука мора да буде јавностима тих земаља да ће бити део Европске уније.

Ескобар је упитан да ли мисли да ће тзв. Косово и Србија успети да постигну свеобухватно решење за време првог мандата Бајденове администрације, а он је одговорио потврдно:

– Надам се, јер треба да кренемо да решавамо друга питања, а то су кандидатура за чланство у ЕУ и економска интеграција целог региона.

„Србија је већ окренута Западу, али…“
Ескобар је говорио и о утицају Русије и Кине у Србији, као и о теми окренутости наше земље Западу.

– Рекао бих да је Србија добар партнер, у многим областима, у сарадњи агенција за спровођење закона, у неким иницијативама у домену миграције… Они тесно сарађују са нама на многим питањима, многим регионалним и билатералним питањима, а такође су и економски покретач целог региона и отворени су за економску интеграцију са остаком региона. И председник Вучић нас уверава да, док напредује са иницијативом Отворени Балкан, отворен је за сарадњу. Тако да питање није да ли се Србија креће ближе западу, јер 70 или 80 одсто њене економије је везано за запад, већи део српске дијаспоре је на западу, већина инвестиција долази са запада… питање је да ли може да јавност увери да је то чињеница. Део проблема је што људи не разумеју да Русија не инвестира у Србију, Русија не даје Србији хуманитарну помоћ, нисам сигуран да Кина у инвестицијама нуди такав квалитет као ми. Србија не може да седи на две столице, али мислим да је културно, економски, друштвено… она већ направила избор и на нама је да помогнемо да крену у том смеру на конкретне начине, кроз чланство у ЕУ.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс