Србија

ОВИ ГРАДОВИ У СРБИЈИ САМИ УВОДЕ НОВЕ МЕРЕ: Ситуација се погоршала, отказују славља, журке и традиционалне свечаности

Нови Пазар, Љиг, Шабац и Сремски Карловци сами уводе строже противепидемијске мере јер оцењују да је тренутна епидемиолошка ситуација у њиховим местима нестабилна.

Чак и они градови који имају висок проценат вакцинисаних, па били они лидери у вакцинацији као што је Прибој, имају више десетина позитивних случајева заразе на дан. Зато поједини уводе строже мере самоиницијативно. Нови Пазар, који се редовно враћа у центар пажње због броја оболелих а сада и преминулих, један је од примера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од 13. септембра у овом граду су забрањена сва славља у угоститељским објектима и таква одлука ће остати на снази све док се ситуација не побољша.

– Ту спадају свадбе, банкети, бабине, крштења, журке у хотелима, мотелима, ресторанима, кафићима…

Штаб овог града је раније донео одлуку да ђаци свих средњих школа на територији Новог Пазара пређу на онлајн наставу.

У овом граду се, иначе, у међувремену повећао степен вакцинисаних особа. Како је за Телеграф јуче изјавио директор Завода за јавно здравље у Новом Пазару Шефадил Спахић, за 20 дана у септембру вакцинисано је првом дозом 2.140, што је у односу на прошли месец у порасту.

– Сада је укупно прву дозу примило 24.621 особа, ревакцинисано је више од 20.000 а трећу дозу је примило скоро 2.000. Ми се надамо да ће све ово да да позитиван резултат – каже Спахић.

У последњих неколико дана, корона узима данак у Пазару, па је поново у центру пажње јер у Општој болници на дневном нивоу има много преминулих особа од последица корона вируса. У првих 19 дана септембра у овом граду преминуле су 63 особе од којих је 41 из Новог Пазара, 13 из Тутина, седам из Рашке и две из Сјенице. Најгора је била претходна субота, када је живот изгубило 7 пацијената и то 6 из Пазара а једна из Тутина.

Због неповољне епидемиолошке ситуације услед корона вируса, и Штаб за ванредне ситуације Општине Љиг апеловао је јуче на грађане да не организују већа породична славља и окупљања у угоститељским објектима и на приватним поседима, док се епидемиолошка ситуација не стабилизује.

– На седници Штаба за ванредне ситуације Општине Љиг разматрана је тренутна епидемиолошка ситуација на подручју општине Љиг и иста је оцењена као неповољна, због чега се апелује на све грађане наше општине да не организују већа породична славља и окупљања у угоститељским објектима и на приватним поседима, док се епидемиолошка ситуација не стабилизује – наводи се на сајту Општине у извештају са седнице Штаба.

Такође, Штаб за ванредне ситуације Општине Љиг позива све становнике који се до сада нису вакцинисали да то учине што пре, да би се сачувало здравље људи, с обзиром на то да се последњих дана бележи сталан пораст броја заражених од корона вируса.

Сремски Карловци су половином овог месеца прогласили ванредну ситуацију, што је аутоматски одложило и манифестацију „Карловачка берба грожђа“ која је планирана за претходни викенд.

Надлежни се надају да ће ова манифестација моћи да се одржи у првој половини октобра, ако епидемиолошка ситуација дозволи.

Како је тада наведно у саопштењу објављеном на сајту Општине, председник Општине Александар Саша Стојкечић позвао је грађане Сремских Карловаца да се вакцинишу против корона вируса и да се придржавају свих мера.

Истовремено је и Штаб за ванредне ситуације града Шапца донео одлуку да се у наредном периоду не одржавају традиционалне манифестације, Чивијашки Карневал и Шабачки Вашар.

– Мислим да је ово испавна одлука без обзира што је економија јако битна за функционисање града. Здравље наших суграђана је на првом месту као и чињеница да је повећан број оболелих у нашем граду – рекао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

– Имамо велики број позитивних ученика, 11 деце у предшколској установи, 87 ученика основних школа и 155 ученика средњих школа. Они су најбројнији учесници ових манифестација. Мислим да је ово најбоље решење. Имамо времена када ћемо славити. Ово је озбиљно време које захтева озбиљне одлуке – додао је др Пајић.

Иначе, према последњим информацијама објављеним данас ковид 19 је у целој Србији потврђен код 7.232 позитивно док је, нажалост, 38 особа преминуло.

Извор: Телеграф