Спорт

Ово ће разбеснети Србе! ЂОКОВИЋ СИЛАЗИ СА ТРОНА: Познато када Новак ГУБИ прво место на АТП листи!

У току претходне две године АТП је правио много промена у начину бодовања као и о свом календару због пандемије корона вируса. Међутим, све је то довело до крајње збуњујуће ситуације на ранг листи.

Наиме, Новак ће изгубити 500 бодова наредног понедељка, а могуће је и да ће изгубити прво место на АТП листи од 1. новембра, али би се у том случају, вратио на ту позицију седам дана касније.

Појаснимо прецизније, Ђоковић је загарантовао своје место на челу АТП листе до 1. новембра 2021. године, када би требало да му се обрише 1.000 бодова освојених на мастерсу у Паризу још 2019. године.

Тада је Новак освојио трофеј, али због „замрзавања“ бодова, и даље му се рачунају бодови иако је турнир од пре две године.

Оно што представља проблем је што је 1. новембар датум пре одигравања самог мастерса у Паризу ове године, па би Ђоковић поене које би освајао у „Берсију“ ове сезоне тек касније добио у свом конту на АТП листи.

Други део ове збуњујуће ситуације је тај што би АТП требало да 8. новембра обрише бодове за мастерс у Паризу који је игран 2020. године, а када је Данил Медведев освојио трофеј и 1.000 бодова. Пошто је Медведев човек који би Новака „одменио“ на првом месту, након тих избубљених 1000. бодова, морао би да се поново врати на другу позицију.

Вреди напоменути и да су у прошлости у АТП-у овакве разлике у датумима када се „бришу“ бодови биле сређиване, па није немогуће да АТП одлучи да се и Новаку и Медведеву њихових 1.000 бодова обрише истог датума.

Уколико то не буде случај, Ђоковић би теоретски могао да остане без првог места 1. новембра, али је загарантовано да би се у том случају вратио на врх АТП листе већ 8. новембра, као и да би ту остао 15. новембра, чиме би стигао до 346 недеља на врху ранг листе.

Све у свему, уколико АТП остане при својој одлуци, Медведев би могао да почетком новембра на недељу дана прекине владавину Србина, али ће управо Новак започети Завршни мастерс у Торину као најбољи играч света.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс

Ознаке