Србија

Ово морате знати! СВЕ О БУСТЕР ВАКЦИНИ! Штити до 97 одсто, више нећемо примати две дозе! Ево шта нас чека!

Фото: Pixabay.com

У Србији се већ даје трећа односно бустер доза вакцине против короне, а многи се са разлогом питају да ли је то заиста и последња као и колико могу да буду сигурни у ефиксност.

Како ствари стоје више нећемо примати две дозе. Иако су научници добро упознали корона вирус чињеница је да и даље постоје бројне непознанице.

Ипак, оно што је до сигурно је да су вакцине једина заштита, а стручњаци решавају дилеме које најчешће муче грађане.

1. Да ли да примим трећу дозу ако имам антитела?

Прошло је шест месеци од друге дозе, а анализа крви показује да још увек имате антитела па нисте сигурни да ли би требало да примите трећу дозу.

– Чак и ако имате антитела, свакако треба да примите трећу дозу, јер резултати антитела показују само квалитатитвно: имате или немате антитела. Тек са трећом дозом ви добијате потпун имунски одговор и заштићени сте на дуже стазе – објашњава за „Блиц“ епидемиолог др Радимило Петровић пензионисани стручњак Института за имунологију и вирусологију „Торлак“.

2. Коју вакцину да примим?

Још једна од недоумица које се јављају пре самог одласка на вакцинацију јесте коју вакцину је најбоље примити, будући да је препорука лекара да се вакцине могу мешати.

Заменик директора нишког Клиничког центра и координатор ковид болница у Нишу, проф. др Радмило Јанковић, каже да када се упореде вакцине видимо да је ипак најслабији имунитет са „Синофармовом“ вакцином, као и да је доста старијих људи примило управо ту вакцину.

Претходно је изјавио да имунитет старијих који су примили кинеску вакцину пуца и да трећа доза треба неизоставно да буде „Фајзерова“ вакцина. Истиче да је та изјава резултат просте анализе онога што види свакога дана.

На питање зашто саветује да трећа доза буде „Фајзерова“ вакцина, Јанковић је рекао да је ковид 19 задесио цео свет и да се у ходу учи о свему, као и да су све вакцине у Србији, условно речено, „одрадиле посао“.

– Тешко да бисмо ми вакцинисали и 50 одсто становништва, срећа па смо у оном периоду имали скоро све вакцине и највећи део становништва је вакцинисан ‘Синофармовом’ вакцином. Ниједна држава у свету није успела да заврши неку студију ефикасности и да прати титар антитела који није једино мерило, јер једино мерило ефикасности вакцина је да ви видите да ли ће се неко након неког периода инфицирати и тешко оболети – рекао је Јанковић.

3. Шта после треће дозе?

Након што сте примили трећу дозу јавља се још једно питање да ли је потребно да мерите антитела након тога?

– Након примљене бустер дозе нема потребе да мерите ниво антитела, ваш организам је свакако заштићен, а као што сам већ навео антитела нису увек меродавна. Најважнији је Т-ћелијски одговор – појашњава др Петровић.

Уколико баш желите да проверите свој имунски статус, вирусолог Ана Банко је раније навела да то не чините пре него што прођу две или три недеље након примљене треће дозе.

4.Колико сам заштићен?

Немогуће је да се након примљене дозе не запитате колико сам сада заштићен? Када ћу поново морати на вакцину?

– Једноставно говорећи, трећа доза продужава стечени имунитет против вируса због којег је примамо. Са њом добијамо потпун имунски одговор. Према мом мишљењу, са три дозе заштићени смо дужи временски период и до годину дана, па по нову вакцину онај ко је примио сада трећу неће морати неко дуже време – каже Петровић који додаје да смо са трећом дозом заштићени 97 одсто, осим ако се појави неки нови сој када би тај имунитет могао да буде мањи за два до три процента .

Врло је важно питање и како ће ново вакцинисање изгледати, да ли ћемо примати једну или морамо да примимо у новом циклусу поново две дозе. У томе су стручњаци сагласни.

– Две дозе нећемо више примати. Врло је слично као са вирусом грипа. Ми сада примамо по једну дозу сваке године против грипа. Разлика између вакцина од године до године је што се сваке године у вакцину додају нови сојеви цируса како би она дала најбољи одговор. Сматрам да ће то бити случај и са вакцином против корона вируса – јасан је др Петровић.

Са њим се слаже и епидемиолог и члан Кризног штаба доктор Бранислав Тиодоровић.

– Очигледно по овоме што сада имамо пред собом, иако још увек нико није званично потрврдио, ми ћемо имати ситуацију да можда сезонски примамо вакцину против инфекције Ковид-19 као што примамо против грипа. Највероватније ћемо ићи са једном дозом годишње, јер сви говоре за Фајзер, Модерну, Астра Зенеку да се на осам месеци прими једна доза. Врло је могуће да ће то бити тако и за све остале вакцине јер се ради на усавршавању вакцина – објашњава Тиодоровић.

Он појашњава да Руси већ имају Спутњик лајт која се даје једном годишње, Кина ради на томе интензивно, врло је могуће да ћемо бити у ситуацији да дајемо по једну.

– Па и вакцина против грипа се развијала и усавршавала па смо дошли дотле да дајемо једну годишње, каже професор Тиодоровић.

5. Да ли ће трећа доза бити услов за путовања?

Трећа или „бустер“ доза вакцине против короне не само што ће ојачати имунитет грађана, већ би у ближој будућности могла да буде и својеврсна виза за путовања.

До сада смо, мање-више, уколико смо вакцинисани са две дозе скоро свих вакцина, могли да путујемо у многе земље, али из више извора стижу најаве да би трећа доза већ на јесен, или најкасније на зиму, могла да буде кључни услов за путовања без карантина.Поједине државе су, наиме, већ ограничиле трајање потврде о вакцинацији. Ако планирате на пример да идете у Хрватску или Аустрију, две земље које српски грађани веома често посећују, морате да имате на уму да и једни и други имају специфичан услов, а то је да се потврда о вакцинацији признаје само ако од давања друге дозе није прошло више од девет месеци.

Дакле, наши грађани који су први ревакцинисани почетком фебруара, већ првих дана новембра неће бити у прилици да путују у Аустрију или Хрватску са потврдом о вакцинацији, већ ће им за то бити неопходан ПЦР тест. Или – потврда о трећој, односно „бустер“ дози.

Аустрија и Хрватска нису усамљени случајеви, па је тако Катар на својеврстан начин увео рок важности вакцине и дозвољава улазак у земљу онима који су примили другу дозу у последњих годину дана.

У свим овим случајевима разлог је јасан – чак ни најугледнији имунолози не могу са сигурношћу да кажу колики је рок трајања заштите од вируса након спроведене имунизације. Такође, није познато ни колико траје имунитет оних који су прележали корону, због чега се трећа доза сматра пожељним појачањем.

Наиме, на питање да ли се очекује да трећа доза вакцине буде додатни услов за прелазак границе и улаз у поједине земље, Александар Сеничић, директор ЈУТА, изјавио је „да очекује да земље прихвате трећу дозу и одлуче да је уврсте као једну од олакшавајућих околности за улазак у те државе“.

Сеничић каже да се за сада не зна много о томе, али да се претпоставља да ће сви они који приме трећу дозу имати предност код путовања и боравка у појединим земљама.

– Чека се званичан став Светске здравствене организације (СЗО), као и Европске комисије у вези препорука. Постоје земље које су орочиле рок од друге дозе на 210 дана од дана примања. Али, генерално још увек нема никаквих коначних одлука. Све иде у том правцу да ће они који су вакцинисани имати привилегије и за путовања у односу на невакцинисане грађане. Очигледно је то тренд који подржавају многе земље – каже Сеничић.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Република.рс