Србија

Ово морате знати! ТРОШКОВИ ЋЕ БИТИ ПРЕПОЛОВЉЕНИ: Нови програм доделе новца грађанима Србије!

Јавни позив за субвенционисање уградње соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребе расписан је данас.

Позив општинама и градовима расписало је Министарство рударства и енергетике, а део је ширег пројекта државе и локалних власти којим желе да спроведу енергетску санацију стамбених зграда, породичних кућа и станова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Програм ће се спроводити по истом моделу као и кад смо имали јавни позив за замену столарије, што значи да 50 одсто новца обезбеђују јединице локалне самоуправе и Министарство, а 50 одсто плаћају сами грађани. Очекујем да у наредних месец, до месец и по дана, грађани могу да потпишу прве уговоре са јединицама локалних самоуправа – саопштили су из Министарства рударства и енергетике.

Програм

Како се наводи у званичној документацији, програм обухвата следеће мере енергетске ефикасности:

1) уградња соларних панела и пратеће инсталације за производњу електричне енергије за сопствене потребе;

2) израда неопходне техничке документације и извештаја извођача радова на уградњи соларних панела и пратеће инсталације за производњу електричне енергије који је у складу са законом неопходан приликом прикључења на дистрибутивни систем.

Држава спрема нову помоћ грађанима

План је, иначе, да се једнака количина новца издвоји из јединица локалних самоправа и из Министарства рударства и енергетике.

Укупно расположива средства подстицаја Министарства за реализацију овог програма износе 50.000.000 динара, док је максимални износ који Министарство може доделити једној јединици локалне самоуправе 5.000.000 динара.

Подношење пријаве

„Право на подношење пријаве имају јединице локалне самоуправе (општине, градови и град Београд), као и градске општине“, наводи се у позиву.

Подносилац пријаве (општина или град) може да конкурише једним програмом, додаје се.

Даље се каже да, ако подносилац пријаве достави више програма од предвиђених, достављена/е пријава/е неће бити разматрана/е. Подносилац пријаве мора, дакле, да има опредељена средства у буџету за суфинансирање мера енергетске ефикасности и може конкурисати на јавни позив само уколико је именовао енергетског менаџера (ово важи само за градове и општине, изузев градских општина).

Критеријуми

У документацији су објављени и критеријуми за избор:

1) Спремност програма за реализацију;
2) Проценат учешћа у финансирању програма;

3) Претходна искуства у спровођењу активности на унапређењу енергетске ефикасности у стамбеном сектору;

4) Развијеност јединице локалне самоуправе у складу са Уредбом о утврђивању јединствене листе развијености региона и јединица локалне самоуправе за 2014. годину.

Уз то, ако две или више пријава имају исти број бодова, предност ће имати пријава која има више бодова по критеријуму „проценат учешћа у финансирању програма“. Уколико и по том критеријуму пријаве имају исти број бодова, предност ће имати пријава са већим процентом буџета опредељеним за реализацију мера унапређења енергетске ефикасности.

Рок за доставу пријава Министарству је 1. октобар.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Ало.рс