Србија

ПАДА ОДЛУКА о новим мерама у школама, а ево од чега зависи да ли ће се ЂАЦИ ТЕСТИРАТИ И КАКО

Да ли ће бити промена у режиму рада школа, односно постојећих антиковид мера, биће разматрано на састанку у петак, сазнаје „Блиц“. Очекује се да се тада преломи и да ли ће бити тестирања ђака и наставника, као и да ли ће се подићи проценат заражених, који ће бити услов за прелазак на онлајн наставу.

Тим за школе, на чијем састанку ће се разматрати ова два питања, грубо речено је кризни штаб у малом. Осим чланова Министарства просвете чине га представници Министарства здравља и Института Батут. Према сазнањима „Блица“, уколико буде донета одлука о тестирању ђака, брис ће се деци узимати из носа. Одлуку о могућем тестирању и начину на који ће се изводити као и по ком принципу ће се узимати узорци, доноси здравствена струка. Тај предлог би требало да буде предочен у петак.

Како за „Блиц“ кажу у Министарству просвете, уколико оваква одлука буде и донета, то не значи да се размишља о тестирању све деце у свим школама. Такође, у овом тренутку није ни тема да се ђаци тестирају ако има заражених у одељењу или школи.

– Уколико уопште буде донета одлука о тестирању, реч је о стицању увида, узроковању, а како би се стекао бољи увид на који се начин креће вирус унутар школа. Практично, са Батутом би се добила реална слика трансмисије вируса у школама – кажу у Министарству.

Како додају, за све ће бити потребна дозвола родитеља. У Министарству наглашавају да је циљ свих напора да се омогући да ђаци иду на наставу у школске клупе и да се онлајн настава сведе на минимум.

– Од почетка смо става да су школе најсигурније место и да је трансимисија вируса у школама најмања – поручују у Министарству.

Друга битна тема на састанку у петак треба да буде и има ли услова да се повећа број заражених који су услов за прелазак на онлајн. До сада од почетка пандемије образац је био да се прелази на онлајн уколико су заражена два ђака. Генерално, то је око десет-петнаест одсто заражених у једном одељењу.

Како сазнајемо, иде се на либерализацију овог принципа, тако да није искључено да предлог буде да се повећа број заражених који су услов преласка на онлајн. Ова тема је „начета“ на последњој седници Кризног штаба у прошлу суботу. Део Кризног штаба сматрао је да треба „олабавати“ овај принцип.

Министар просвете Бранко Ружић рекао је данас за медије да се „за сада настава на даљину одвија у малом броју школа и не би требало да чуди да у истом граду имамо неколико модела”.

– Увели смо такозвани семафор систем, централизовани модел у којем су кључни параметри број вакцинисаних и заражених. Уколико у истом граду имамо у једној школи већи број заражених него у другим школама, ту ће бити уведена настава онлајн, али не и школе у којима је епидемиолошка ситуација повољнија – објаснио је Ружић.

И надаље најмлађи ђаци иду у школу на традиционалан начин, а сви остали узрасти ће се прилагођавати реалној епидемиолошкој ситуацији. Министар просвете је додао да све епидемиолошке одлуке и препоруке доноси медицинска струка којих се образовни систем придржава, а то важи за ношење маски и за све остале мере које буду прописане.

Извор: Блиц