Регион

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ПОДНЕО ПРИЈАВУ ПРОТИВ СЕВЕРИНЕ: Певачица му слала срамне поруке, а онда почела и да га зове

„Попе, попе, дружиш се са кримосима“, само је једна порука, међу којима су неке толико одвратне и просте да нису за објављивање

Хрватска певачица Северина Вучковић месецима узнемирава патријарха српског Порфирија и шаље му увредљиве и претеће СМС поруке, ексклузивно открива Српски телеграф.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се сазнаје, поглавар СПЦ све је пре три седмице пријавио хрватском тужилаштву (ДОРХ – Државно одвјетништво Републике Хрватске), које је покренуло предистражни поступак против Северине.

ПОЧЕЛА И ДА ЗОВЕ

Према информацијама које су пренели одлично обавештени саговорници из медијских кругова у Загребу, узнемиравање (мада би се с пуним правом могло рећи и прогањање) почело је непосредно након Порфиријевог избора у фебруару. Северина је поруке слала на хрватски број који је патријарх користио док је био митрополит загребачко-љубљански и претежно боравио у тој земљи. Он није реаговао све до пре три седмице, када је певачица, видевши да он не одговора и да је чак престао и да гледа поруке, није почела и да га позива на тај број (сада, иначе, користи и други пошто више не борави у Хрватској).

– Дан-два после именовања за поглавара СПЦ почеле су да стижу поруке. У њима Северина патријарха Порфирија ословљава са попе (“Попе, попе, дружиш се са кримосима”) и пише буквално све и свашта, користећи такав речник који нормалан човек не може ни да замисли (неке поруке су толико бљутаве и огавне да смо одлучили да их не објављујемо, прим. аут.). Порфирије у почетку није реаговао, али је онда узнемиравање постало готово свакодневно, а било је и позива – каже један од саговорника из Загреба.

Како преносе извори из Загреба, патријарх СПЦ је у тужилаштву примљен на највишем нивоу и цео случај је схваћен веома озбиљно. Не само зато што се ради о поглавару СПЦ већ и зато што је садржај порука које је Северина слала такав да ту има много елемената претње.

БЕЗУМАН ПОСТУПАК

Говорећи о мотиву за овакве безумне поступке певачице, саговорници указују да они вероватно потичу из мржње због коректних и добрих односа које патријарх Порфирије има са Миланом Поповићем, с којим она води битку око старатељства над сином Александром. Поповић је познат као велики добротвор Цркве, који је помагао у обнављању и опремању српских светиња у Хрватској, између осталог, и након последњег јаког земљотреса. Порфирије је и крстио Поповићевог најмлађег сина.

Поводом овог случаја, контакт је остварен са менаџером хрватске певачице Томиславом Петровићем, али одговори нису добијени.

Не пропушта прилику да опљуне по Србима

Хрватска певачица одраније је позната по томе што својим поступцима потпирује националну мржњу и пљује Србе (док, рецимо, на српске паре које добија због концерата није гадљива).

– Тако је генерала Ратка Младића упоредила с Хитлером, а када је Српски телеграф писао да јој то ипак не смета да пева на карневалу у Врњачкој Бањи, а новинаре је назвала хушкачима којима би требало забранити да пишу

– Позната је и њена изјава да ће јој син, као и сва друга деца, учити о хрватској историји – паду Вуковара и “Олуји” да би израстао у доброг Хрвата (мада му је отац Србин)

– Медији су писали и о томе како је комшију у Загребу гађала јајима и називала га полу-Србином

– Последњи у низу испада имала је на недавном концерту у Црној Гори уочи устоличења митрополита Јоаникија, када је поручила: “Чувајте ми се, Црногорци, не дајте да вас неко дира”

Извор: Објектив