Србија

ПЕТАР БОЖОВИЋ ЗАГРМЕО: Има ли већег непријатеља од Рио Тинта, а иза њега знамо да је „Рио мито“

Еколошки устанак је буђење свести код заћуталог народа и буђења савести код оних који одлучују о тим стварима без икакве милитантности, претње за власт, рекао је вечерас у „Утиску недеље“ глумац Петар Божовић, који је позивао грађане на тај протест, али који због здравствених разлога није присуствовао „Устанку за опстанак“ који је јуче одржан у Београду.

„Ми се боримо за нешто истински и што се тиче нас и наших потомака и наше деце. Деца се не бране само на предизборним билбордима него тамо где још постоје птице, дабар из Засавице, из Рађевине и Дрине“, рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упитан шта би рекао да је био на протесту, Божовић каже:

„Рекао бих доста ствари, рецимо да би сваки Београђанин био пресрећан када на првим вестима не би прочитао да Београд није најзагађенији град на Западном Балкану, у Европи или на читавој земљиној кугли“.

А можда бих, додао је он, подсетио на славне речи мајора Гавриловића које је свом пуку рекао отприлике овако: Ви немате шта да бринете за ваше животе, они не постоје, жртвовани су за Београд.

Од тада је прошао један век и српски народ је страдао у милионима и данас у слободној земљи имамо и те како да бринемо о нашим животима и то је једно од кључних питања, рекао је Божовић.

Према његовим речима, тамо где се појавио Рио Тинто – тамо трава више не ниче.

„Ова борба за чистоту је само део борбе против загађеног духа и зато овакво спонтано инсистирање одмах изазива подозривост као да нисмо исти народ“, указао је он.

Стално позивамо на некакво јединство и на спољашњег непријатеља, навео је Божовић и упитао: „Има ли већег непријатеља од Рио Тинта, а иза њега знамо да је „Рио мито“.

Извор: Нова