Регион

ПОЧЕЛО ЈЕ! УСТАНАК У СЛОВЕНИЈИ: Противници корона мера бакљама на парламент! (ВИДЕО)

Противници мера за сузбијање ковида-19 протестовали су на Тргу републике у Љубљани. Они су критиковали владу скандирајући да поднесе оставку, а два сата након почетка протеста запалили су бакље и почели да их бацају на парламент Словеније. Полиција је на ово узвратила сузавцем и воденим топовима. Након неколико сати, демонстранти су се раштркали.

Полиција каже да је на улицама протестовало око 8.000 људи.

Демонстранти су истакли два захтева: промену мера за сузбијање вируса ковида-19 у препоруке и расписивање ванредних избора.

Окупљени су негирали неспорне чињенице и научне налазе о коронавирусу.

Пре протеста организатори су позвали на мирно окупљање, али догодио се инцидент када је један од учесника бацио флашу на једног од полицајаца који су обезбеђивали скуп и промашио.

Тада су демонстранти запалили бакље и почели да их бацају на зграду скупштине. Како јавља Н1 Словенија, на скупу су и навијачке групе два највећа фудбалска клуба у земљи.

Када се маса приближила скупштини и почела да баца бакље, полиција је одговорила сузавцем и растурила групу. Многи демонстранти су тада побегли, али су полиција и учесници протеста наставили да бацају бакље и сузавац.

Полиција је гађана и каменицама, флашама и пиротехником. Појединци су засули камењем паркирано полицијско возило, а на Конгресном тргу демонстранти су запалили канте за смеће.

Током сукоба над Љубљаном је кружио полицијски хеликоптер.

После девет часова увече демонстранти у граду су се растурили у мање групе.

Министар унутрашњих послова Алеш Хојц није хтео да коментарише ситуацију за Н1 Словенија.

Полиција у Љубљани потврдила је за Н1 да има приведених, али није још познато колико. Међу полицајцима има и повређених.

Пресек епидемиолошке ситуације у Словенији

Епидемиолошка ситуација у Словенији се погоршава – у уторак је од 6.745 тестираних било 1.364 нових случајева. Према националном институту за јавно здравље тренутно је 11.238 активних случајева.

Иако расте интересовање за вакцину, тренутно је тек 50 одсто грађана примило једну дозу а 45 одсто обе.

Извор: Н1