Србија

ПОЧИЊЕ РИГОРОЗНА КОНТРОЛА: На снази су ове мере, а казне иду и до 150.000 динара

Због све нестабилније епидемиолошка ситуације и пораста заражених корона вирусом од четвртка следе појачане контроле којима ће се проверавати да ли се поштују мере прописане за сузбијање корона вируса, које су иначе месецима на снази.

Контролори ће проверавати да ли се грађани придржавају мера у јавном превозу, угоститељским објектима, као и на слављима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић најавио је данас у свом гостовању на РТС да ће контроле кренути појачано током продуженог викенда од четвртка. Како је објаснио „ове недеље ће се радити појачан надзор, а од четвртка ће се примењивати други модалитет укрштање инспекција и заједнички рад на терену“.

Појачане контроле у наредном периоду најавио је и члан Кризног штаба Предраг Кон. Он је рекао да је очигледно да се грађани не придржавају епидемиолошких мера.

Мере на снази

Од почетка пандемије корона вируса мере су се с времена на време мењале, па је са падом оболелих долазило је до њиховог постепеног попуштања. Оно што је чврсто стајало на снази до данас су ношење заштитних маски и држање физичке дистанце.

Маске

Ношење маски обавезно је у свим затвореним просторима, укључујући јавни превоз, угоститељске објекте, болнице…

Дистанца

Држање дистанце од два метра обавезно је како у затвореном тако и на отвореном простору.

Окупљања

Приликом одржавања спортских такмичења у затвореном простору дозвољено је присуство највише до 30% укупне попуњености капацитета присуства посетилаца у објекту у коме се одржава такмичење и уз обавезно ношење заштитних маски посетилаца.

Када се спортско такмичење одржава на отвореном простору, дозвољено је присуство највише до 50% укупне попуњености капацитета присуства посетилаца у објекту у коме се одржава такмичење и уз обавезно ношење заштитних маски посетилаца.

Славља

Приликом одржавања организованих свечаности, прослава, концерата и других догађаја који не представљају културно-уметничке догађаје из члана 10. ове уредбе у затвореном и на отвореном простору дозвољено је присуство највише 500 лица уз обавезно придржавања превентивних мера.

У изузетним случајевима, по претходно прибављеној сагласности Кризног штаба за сузбијање заразне болести КОВИД-19, дозвољено је присуство и више од 500 лица.

Актом министра надлежног за послове здравља, који доноси на предлог Кризног штаба за сузбијање заразне болести КОВИД-19, ближе се уређује начин примене ограничења и превентивних мера из става 1. овог члана.

Школе, факултети

У основним и средњим школама и високошколским установама одложена су окупљања а пријемни и други испити организују се уз примену свих мера личне заштите (физичка дистанца од два метра, обавезно ношење маске и/или визира и рукавица).

Казне за непоштовање епидемиолошких мера
Влада У Србије је у новембру прошле године усвојила измене Закона о заштити од заразних болести. Овим су тачно дефинисани износи казни за непоштовање мера.

50.000-150.000 динара за физичко лице
50.000-500.000 динара за правно лице
50.000-150.000 динара за овлашћено лице у правном лицу
50.000-150.000 динара за предузетнике
За непридржавање мера личне заштите односно не ношења маске казна је 5.000 динара, а са 30.000 динара биће кажњена особа одговорна за примену личне заштите од инфекције, ако не обезбеди непосредну примену тих мера.

Новчаном казном од 300.000 динара казниће се правно лице ако не предузме активности ради примене мера личне заштите од инфекције, као и ако не одреди лице одговорно за примену тих мера.

За исти прекршај предузетници ће бити кажњени са 150.000 динара, а одговорно лице новчаном казном од 50.000 динара.

Надзор над спровођењем мера вршиће санитарна инспекција и комунална милиција.

Инспектори ће моћи да пишу прекршајне налоге, а припадници комуналне милиције да наложе да се испразни простор у ком је дошло до кршења мера и затворе објекат најдуже на 72 сата.

Ако лице не плати казну у року од осам дана или не поднесе захтев за судско одлучивање, у суд стиже коначан налог на извршење. Такав налог извршава се тако што се кажњеном обустави део зараде преко послодавца, блокира рачун до наплате казне или се изречена новчана казна мења за рад у јавном интересу (осам сати рада у јавном интересу за 1.000 динара) или казну затвора по принципу један дан затвора једнак казни од 1.000 динара.

Извор: Блиц