Регион

ПОТПУНИ ПРЕОКРЕТ! Демократски фронт у Влади Црне Горе!

ДЕМОКРАТСКИ фронт (ДФ) и Демократе постигли су договор да се обави реконструкција Владе и да се након тога одмах изабере Тужилачки савет.

Како преноси “Борба”, договором ДФ-а и Демократа решена је тешка политичка криза у којој се Црна Гора налазила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи, „Сада је све јасно, ко покуша да руши историјски договор ДФ-а и Демократа ради директно за Мила Ђукановића“.

Заједничко саопштење Демократа и Демократског фронта

На последњем састанку председника и представника конституената парламентарне већине договорено је да је потребно да два највећа политичка субјекта постигну договор о начину разрешења отворених политичких питања која онемогућавају редовно функционисање и да остали неће бити кочница томе. Уважавајући тај захтев, у претходним данима су обављене консултације између представника Демократског фронта и Демократа. Након истих постигнут је следећи закључак:

Потребно је реконструисати постојећу 42. Владу Црне Горе на начин да уместо досадашњих 12 има 18 министарстава и три потпредседника, с тим што би потпредседници уједно могли да буду и ресорни министри.

Подела ресора била би договарана са формалним предлагачем реконструкције Владе, а политичке организације би сагласно прописаним процедурама и демократским стандардима кандидовале своје представнике.

Тужилачки савет ће се изабрати на седници на којој се буде бирала реконструисана Влада.

На претходно наведени начин би биће решена отворена политичка питања, оснажена 42. Влада и постигнут потребан ниво политичке стабилности неопходан за даље реформске процесе.

 

Извор: Борба