Србија

ПОЗНАТИ МЕТЕОРОЛОГ НАЈАВИО КРАЈ ЛЕТА: Стиже драстично погоршање времена, могућ и снег

АКО сте љубитељ лета и лепог, сунчаног времена, данас је један од последњих дана у којем ћете моћи да уживате обучени у летње ствари, пошто нас већ од сутра очекује кишовито, хладно време, а на планинама, судећи према предикцијама метеоролога, може да се деси да падне први јесењи снег!

Професор географије и човек чијим се временским прогнозама верује, Марко Чубрило, објавио је јуче предикцију за дане који су пред нама. Наиме, после данашњег сучаног дана, пред нама су прави јесењи, који ће се, по свему судећи, задржати до краја септембра месеца.

Још данас сунце, а онда…

– Још данас ће над нашим делом Европе владати позно лето уз претежно сунчано и врло топло време са максимумима који ће се кретати од +25 – започео је Чубрило прогнозу данашњим даном, након чега се пребацио на петак и викенд пред нама.

Петак

– Сутра током дана ка нама ће пристизати све већа количина влажног ваздуха те ће већ од преподнева на југозападу и западу региона доћи до наоблачења, која ће се током дана постепено проширити на средишње и северозападне пределе, понегде доносећи кишу или пролазан пљусак, посебно северном Јадрану и западу региона крајем дана. Над осталим пределима претежно сунчано. Почеће умерен до појачан, југозападни ветар. Због више облака на западу ће бити око +22 степена Целзијуса, док ће на југоистоку и даље бити око +28 степени Целзијуса.

У петак већ ујутро на западу погоршање са кишом, појачаним северозападним ветром уз захлађење. У току дана хладан фронт ће се преместити преко већег дела региона доносећи пролазну кишу, понегде и грмљавинске пљускове, пролазно јак северозападни ветар и осетније освежење. Само би се на јужном Јадрану и југоистоку Србије до вечерњих часова требало задржати суво, а затим и тамо следи погоршање. Дневни максимум од око +16 на западу до око +27 на југоистоку, после подне свугде хладније – написао је Чубило.

Викенд

Викенд који је пред нама доноси нам просечне температуре за ово доба године, а до погоршања времена долази већ у недељу увече.

– Од суботе се рачуна на развијање јаког антициклона у ширем подручју Скандинавије и западне Русије. По источној периферији тог антициклона почеће спуштање све хладнијег ваздуха из средишње Русије, тако да ће у суботу над средишњим и јужним пределима бити облачно уз кишу и пљускове, док ће над осталим бити углавном суво. Дневни максимум од +17 до +24 степена Целзијуса, што је у оквирима просека.

Ново погоршање се симулира већ у недељу пре подне над западним, а до недеље увече и над осталим пределима. Поново ће бити кише, а понегде и то углавном на југу и грмљавинских пљускова. Ветар после подне и увече у окретању на северни. У недељу дневни максимум од само око +14 на северозападу Хрватске до око +25 на истоку Србије. – навео је он.

Киша и хладно време биће део наше свакодневице током наредне недеље, која ће нам можда донети и први снег.

– Почетком недеље претежно облачно и још мало хладније уз кишу понегде и умерен северни ветар, дуж Јадрана бура. Дневни максимум од +13 до +20 степени Целзијуса, што је мало испод просека.

Средином следеће недеље пролазна стабилизација уз врло хладна јутра и дневни максимум од +15 до +21 степен Целзијуса, док је од 23. 9. могуће ново погоршање и даље захлађење које би максимуме оборило знатно испод просека, можда и испод +10 степени Целзијуса и уколико би се сигнал за овако јако захлађење и одржао тада би на вишим планинама могло бити и првог јесењег снега.

Како је тај датум још јако удаљен промена ће бити и тек за 3-4 дана ће бити сигурније како ће се време развијати око 23. 9. али клустер ЕCМWF-а све до краја месеца има сигнал за хладно, северно, струјање уз повремене падавине.

Сумирано, још данас ко жели и може нека искористи последњи дан овако високих температура, јер већ од сутра почиње постепена промена, која нам од петка доноси прелазак ка правој јесени – написао је на крају објаве, професор Чубрило.

Извор: Новости