Регион

РЕГИОН НА НОГАМА! Крај за Мила? Спрема се велика акција у Црној Гори, ФБИ УДАРА НА ЂУКАНОВИЋА?!

Црногорском диктатору на функцији председника државе Милу Ђукановићу по свему судећи ближи се политички крај, пошто је амерички Федерални истражни биро (ФБИ) уврстио црногорски криминал на списак транснационалних организованих криминалних група од посебног значаја, које вршењем кривичних дјела сваке године наносе значајну финансијску штету САД.

Овај податак освануо је у званичној интернет презентацији ФБИ, у којој се наводи да мафијашке групе из Црне Горе, међу којима су кавачки и шкаљараски клан, имају политичку и финансијску подршку државе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Агенција је објавила да крими-групе у тој држави имају политичку и новчану подршку која финансијски угрожава САД.

Државна подршка криминалу

Владимир Добросављевић, политички аналитичар и историчар, наводи за Ало да је овом објавом ФБИ дословно гурнуо прст у око Милу Ђукановићу, актуелном председнику Црне Горе.

– Од 2017. године почели су да „падају“ бродови са великим товарима кокаина, а који су долазили из далеких земаља. Ти прљави послови почели су финансијски да угрожавају читав Балкан, али и велике силе попут Америке, која на то даје одговор. ФБИ је одавно таргетирао председника Црне Горе и истрага која би се против њега покренула могла би озбиљно да га угрози – објашњава Добросављевић.

Према његовим ријечима, пад председника Ђукановића и његових политичких и криминалних сарадника могао би се очекивати када ФБИ пошаље агенте из више земаља с циљем да занавијек искорени криминал у Црној Гори.

– Специјално обучени агенти пратиће токове прљавог новца који се слива у касу политичара и криминалаца у тој држави, као и на који начин се он легализује. Информације до којих би дошли могле би да ставе тачку на кланове које Црна Гора подржава, али и на самог шефа те државе – подвлачи Добросављевић.

Бројне преваре

Његове речи потврђују информације из презентације ФБИ, у којој се наводи да црногорски кланови не делују по традиционалној хијерархији, већ око етничких удружења и пријатељских веза.

– Они су агилнији, органски и засновани су на конкретним акцијама. Спретни су и у усвајању нових технологија, повећавајући на тај начин способност да прошире своју базу криминалног тржишта кроз преваре омогућене интернетом – објашњено је у презентацији.

– Ту спадају преваре са пасошима, преваре у вези с уређајима из система обезбеђења, крађе, преваре у здравству, преваре са некретнинама, у осигурању, прање новца, трговина дрогом, шверц људи, проституција и изнуда – пише у објави Федералног истражног бироа.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс