Регион

Регион на ногама! ТРАЖЕ СМЕНУ Мила Ђукановића! Све чланице владајуц́е коалиције у Црној Гори ПОДРЖАЛЕ ИНИЦИЈАТИВУ!

Све чланице владајуће коалиције у Црној Гори начелно су подржале иницијативу за смену председника Мила Ђукановића, коју је упутила Социјалистичка народна партија

СНП је посланичким клубовима Демократски фронт – НСД, ДНП, УЦГ, РП, Демократе – Демос – „Мир је наша нација“, Демократски фронт– Покрет за промјене (ПзП) и „Црно на бијело“ упутила предлог за покретање поступка за утврђивање да ли је председник Црне Горе Мило Ђукановић повредио Устав, пише Дан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У образложењу иницијативе СНП-а наводи се да је 28. августа на Цетињу председник Ђукановић рекао како није паметно инсистирати на устоличењу митрополита на Цетињу, већ да то треба урадити у неком од других храмова, уз поруку да ће тамо бити већинска Црна Гора и бранити достојанство државе.

Прекорачио оквир надлежности председника прописане чланом 95 Устава Црне Горе

– Оваквим поступањем председник је извршио грубу повреду члана 14 Устава Црне Горе, који прописује да су верске заједнице одвојене од државе, као и да су верске заједнице равноправне и слободне у вршењу верских обреда и верских послова. Такође је прекорачио оквир надлежности председника прописане чланом 95 Устава Црне Горе – пише у иницијативи СНП-а.

– Поставља се питање да ли је позивајући на сукобе на дан устоличења митрополита на Цетињу и најављивањем свог присуства том догађају на директан и груб начин повредио Устав Црне Горе, између осталог и у делу чланова број 6, 7, 8 и 14 – предочено је у иницијативи.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/rs.sputniknews.com