Регион

Регион у шоку! МЕДОЈЕВИЋ УМЕСТО ДРИТАНА? Промене чекају Црну Гору, један министар је отписан!

Велико спремање чека Владу Здравка Кривокапића, годину након пада режима Мила Ђукановића на парламентарним изборима 30. августа прошле године

Договором две најјаче победничке листе – Демократског фронта и Демократске Црне Горе, уследиће реконструкција извршне власти, а Влада ће уместо досадашњих 12 министарстава имати 18, уз три потпредседничка места.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Извесно је да ће два потпредседничка места имати лидери ДФ, који ће обављати и министарске функције. Према сазнањима „Новости“, готово је сигурно да актуелни министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић броји последње дане на тој функцији. На његовој смени инсистирао је и сам Кривокапић, након немилих дешавања на Цетињу 4. и 5. септембра и наводних пропуста у безбедносном сектору. На том месту многи виде Небојшу Медојевића, лидера Покрета за промјене.
У четвртак се у Подгорици незванично могло чути да ће ДФ тражити да управо Медојевић буде потпредседник Владе задужен за координацију служби безбедности, па и МУП. Због незадовољства резултатима у безбедносном сектору, посебно у области шверца и организованог криминала, помиње се и поверење садашњем потпредседнику за та питања Дритану Абазовићу. „Новости“ незванично сазнају да би Абазовић могао постати шеф црногорске дипломатије, уместо Ђорђа Радуловића, који је дипломатску каријеру градио уз помоћ бившег министра спољних послова Срђана Дармановића, из времена Мила Ђукановића.

Извесно је да ће нови министар правде бити Момо Копривица из Демократске Црне Горе, да ће министарка Весна Братић бити растерећена, јер ће јој остати један од четири досадашња ресора – културе, просвете, науке и спорта. Чврсте позиције у Влади држе и министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић, чији ће ресор такође бити подељен на финансија, и рад и социјално старање, те министар пољопривреде Александар Стијовић и министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић. Ресор Ратка Митровића биће подељен на саобраћај, туризам, као и планирање простора и грађевинарство. „Новости“ незванично сазнају да би министар спорта могао бити Миодраг Перуновић, вишеструки шампион у боксу.

Незванично се сазнаје да ће ДФ покривати МУП, Министарство за планирање простора и грађевинарство, као и министарства здравља, просвете, саобраћаја, науке, спорта, економије и јавне управе. Коалицији „Мир је наша нација“ требало би да припадну министарства правде, туризма, рада и социјалног старања, као и ресори одбране, пољопривреде и руралног развоја, културе и информисања, док би коалицији „Црно на бијело“, коју предводи УРА, припала дипломатија.

Да мозаик око нове владе још није састављен показује саопштење УРА да је реконструкција владе могућа само на експертском нивоу, према споразуму од 9. септембра 2020, који је био оквир за формирање и функционисање владе.

– Уколико се уђе у преговоре о политичкој влади, онда је то нови политички моменат и крећемо од нуле, па би тада све опције биле на столу – поручили су из Абазовићеве странке, остајући недоречени да ли то значи да не желе да Кривокапић остане на челу владе.

Садашњи премијер пристао је на реконструкцију под одређеним условима, међу којима и – да он бира министре, а да Абазовић буде први потпредседник владе.

У најновијем реаговању ДФ наводи се да су показали спремност на компромис одустајући од захтева за формирање нове владе без актуелног премијера.

ВЕЉОВИЋЕВО НАСИЉЕ НА ЦЕТИЊУ

Акција полиције на Цетињу, током устоличења митрополита Јоаникија, почела је након што је саветник за безбедност председника државе Веселин Вељовић покушао насилно да пробије кордон и дестабилизује полицију, наводи се у посебном извештају који је министар полиције Сергеј Секуловић доставио парламентарном Одбору за безбедност и одбрану. Вељовић је ухапшен током протеста, а наредног дана је пуштен.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/Новости