Свет

СИТУАЦИЈА ЈЕ ДРАМАТИЧНА! Ванредно стање на истоку Европе: Изграђена ограда

Председник Пољске објавио је ових дана декрет којим се уводи ванредно стање на граници с Белорусијом на 30 дана због мигрантске кризе.

Како је навео пољски председник у својој одлуци, ванредно стање се уводи у 183 места која се налазе у појасу од три километра уз границу с Белорусијом што су многи оцијенили као потез без преседана у посткомунистичкој историји Пољске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ситуација на граници с Белорусијом је тешка и опасна. Пољска као држава која је одговорна за своје границе, али и за границе Европске уније мора предузети мере како би осигурала сигурност и пољске државе као и Европске уније“, рекао је портпарол председника Пољске Блазеј Спицхалски.

Зашто је уведено ванредно стање?

Како су навели пољски званичници, ванредно стање на граници с Белорусијом уведено је пре свега због већег прилива миграната из арапских земаља који преко Белорусије настоје да дођу до држава Европске уније.

Портпарол пољског председника саопштио је како је у посљедњих неколико месеци хиљаде миграната покушало да побегне из Белорусије према државама Европске уније од којих су на удару највише Пољска, Литванија и Летонија.

Према подацима власти, само у августу границу између две земље илегално је желело да пређе око 3.200 миграната, а ситуација је ескалирала нарочито након кризе у Авганистану када су бројни грађани побегли из државе због талибанских освајања

Управо у последњих неколико дана на граници Белорусије и Пољске забележен је већи прилив миграната из Авганистана, а због ситуације, пољска власт започела је и са изградњом ограде високе два метра како би олакшала посао граничној полицији на деловима где мигранти покушавају да пређу границу.

Због нових мера и увођења ванредног стана, бројни мигранти остали су „заглављени“ на ничијој земљи између Белорусије и Пољске, па се тренутно нити једна земља не оглашава о њиховом статусу.

Иако је у суштини за кризу на граници између Белорусије и Пољске заслужна мигрантска криза, последње одлуке пољског председника повезане су и са политичком кризом која већ више годину дана траје између Белорусије с једне, али и суседних земаља попут Летоније, Литваније и Пољске с друге стране

Лукашенкова освета Европској унији

Наиме, од председничких избора у Белорусији 2020. године на којима је победу однео Александар Лукашенко, уследили су протести белоруске опозиције које су подржале и суседне државе.

Поједини белоруских опозиционари, као што је Светлана Тихановска, управо су деловали из Литваније због забране уласка у Белорусију.

Након што је ситуација ескалирала, Европска унија је увела низ економских и политичких санкција Белорусији што је нанело одређену штету режиму Александра Лукашенка.

Ипак, белоруски председник нашао је начин како да одговори на европске санкције, а за то су му послужили управо мигранти. Свеприсутну мигрантску кризу, белоруски председник је искористио за својеврсни рат против Европске уније.

Мигранти из Ирака, севера Африке, али и Авганистана који су долазили у Белорусију, уредно су спроведени према границама Литваније, Летоније и Пољске што је створило велике проблеме овим земљама.

„Нећемо никога задржавати. Белорусија није крајње уточиште мигрантима. Они су кренули према просветљеној, угодној и топлој Европи“, иронично је изјавио Лукашенко.

Његова одлука да и даље настави с пропуштањем миграната довела је до тога да Пољска, Литванија, Летонија затворе границе с Белорусијом и прогласе ванредно стање у пограничним деловима.

Управо ове земље, укључујући и Естонију, потписале су 23. августа и заједничку декларацију где су оптужиле Белорусију за хибридни рат с Европском унијом у којем режим Александра Лукашенка управо користи мигранте као „оружје“.

„Од јуна смо суочени са хибридним нападима на источну границу Европске уније и НАТО-а. Грађани из земаља трећег света се користе за илегалне преласке граница. Ово није мигрантска криза већ политички оркестрирана операција режима Александра Лукашенка како би се скренула пажња све већих кршења људских и грађанских права у Белорусији“, наводи се у заједничкој изјави.

Европска унија без конкретног решења

Поводом ескалације кризе на границама, огласила се и комесарка Европске уније за унутрашње послове Ива Јохансон која је такође оптужила Белорусију да пребацивањем миграната на границе Европске уније настоји да дестабилизујеи комплетну регију.

„Оно што Лукашенко покушава јесте дестабилизација Европске уније, а у томе користи људска бића. Санкције које је његовом режиму увела Европска унија заправо су га повредиле те покушава учинити све како би нам се супротставио“, рекла је комесарка.

За сада, проблему миграција на истоку Европе се не назире крај. Односи између Летоније, Литваније, Пољске и Белорусије на најнижем су нивоу, а Европска унија за сада нема адекватно решење које би задовољило обе стране.

До сада, на границама ових земаља налази се неколико хиљада миграната чија је будућност услед политичке кризе неизвесна, а ситуација се свакако може додатно закомпликовати уколико се узме у обзир чињеница да Европа улази у јесен и зиму – период године када је европски механизам управљања миграцијама на посебном испиту.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/KLIX.BA